Taikusydän-uutiskirje 3/2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Taikusydän-uutiskirje

Lue selaimessa

Taikusydän-uutiskirje 3/2024

Huhtikuu on jälleen kulttuurihyvinvoinnin tapahtumakuukausi! Tästä uutiskirjeestä löydät kaikkiaan seitsemän kulttuurihyvinvointiin liittyvää tapahtumaa sekä tietoa muutamasta tulevasta tapahtumasta. Uutiskirjeen loppupuolelta löytyvässä Terveyden edistämisen määrärahahaussa yhtenä painopisteenä on ikääntyneiden kulttuurihyvinvointi. Lisäksi kannustamme tutustumaan ja tarjoamaan kirjoituksia Nordic Journal of Arts, Culture and Health (NJACH) -lehteen. NJACH on yksi kulttuurihyvinvointialan keskeisistä omista vertaisarvioiduista julkaisuista, joka kokoaa yhteen erityisesti pohjoismaista alan tutkimusta, kuvailuja kokeiluista sekä julkaisuarvioita uusista alan teoksista. NJACH:n uudessa numerossa kerrotaan muun muassa Isossa-Britanniassa tehdystä tutkimuksesta, jossa tutkittiin etänä toteutetun taidereseptiohjelman vaikutuksista osallistujien hyvinvointiin. Aurinkoista kevättä!

Taikusydän-tiimi

 

Vesiväripiirros, jossa on lapsia mielikuvitusarkun ympärillä. Aikuinen avaa arkun. Arkusta nousee pyörteenä sanat: Tunteet, ilmaisu, tarinat, ideat. Lapsista lähtee ajatuskuplia – musiikkia, tunteita, myrskyä, kuuntelua, iloa, kysymyksiä ja huudahduksia.

Uusi Taikusydän-tietokortti: Taide-, taito- ja kulttuurikasvatus lapsen taide- ja kulttuurisuhteen rakentajana varhaiskasvatuksessa

Uusi Taikusydän-tietokortti on suunnattu varhaiskasvatuksen henkilöstölle. Tietokorttiin on tiivistetty varhaiskasvatuksen taito- taide- ja kulttuurikasvatusta ohjaavia perusperiaatteita. Siinä esitellään toimivia käytänteitä, materiaaleja ja sisältöjä varhaiskasvatuksessa toteutettavan taide- ja kulttuurikasvatuksen tueksi. Varhaiskasvatuksella on merkittävä rooli lapsen taide- ja kulttuurisuhteen rakentajana.


Tutustu tietokorttiin

 


UUTISET

Kuulumisia monitieteisen Taikusydän-tutkijaverkoston tapaamisesta 19.3.2024

Taikusydän-tutkijaverkosto on koonnut yhteen kulttuurihyvinvointialan tutkijoita jo vuodesta 2016 lähtien. Kulttuurihyvinvointialalla tehdään monipuolista ja monitieteistä tutkimusta. Taikusydän-tutkijaverkoston tapaamisessa 19. maaliskuuta käytiin vilkasta keskustelua ajankohtaisesta tutkimuksesta 17 osallistujan voimin.


Lue lisää tapaamisesta

 


Tanssikummit® työskentelevät Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Pirkanmaalla

Läntisen tanssin aluekeskuksen Tanssikummit® työskentelevät vuonna 2024 kolmella hyvinvointialueella: Satakunnassa Satapsykiatrian osastoilla ja ikäihmisten yksiköissä sekä Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa vanhuspalveluyksiköissä. Pirkanmaalla työskentelystä vastaa Pirkanmaan Tanssin keskus. Lisäksi Tanssikummit® työskentelevät Raisiossa Vaisaaren yli 700 oppilaan yläkoulussa työparina koulunuorisotyöntekijän kanssa sekä Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n toipujien parissa osana yhdistyksen arkea.


Lue lisää Läntisen tanssin aluekeskuksen verkkosivulta

 

Taiteen edistämiskeskuksen avustukset kulttuurihyvinvoinnin ja osallisuuden edistämiseen 2024

Taiteen edistämiskeskus on myöntänyt avustuksia osallisuuden ja kulttuurihyvinvoinnin edistämiseen 1 050 000 eurolla kaikkiaan 27 yhteisölle. Avustuksiin jaettu summa laski viime vuodesta 2,7 prosenttia.

Lue lisää uutisesta

 

Valtioneuvosto hyväksyi Valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelman vuosille 2024–2027

Valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelmassa (VANUPO) hallitus määrittelee nuorisopoliittiset tavoitteensa ja toimenpiteet niiden saavuttamiseksi. Ohjelman ydinkohderyhmänä ovat 12–25-vuotiaat nuoret. Nuorten kulttuuriharrastusten ja taiteen merkityksen näkymistä nuorten hyvinvointityössä kiiteltiin ohjelman lausuntokierroksella, ja ohjelmassa onkin useita kirjauksia tähän liittyen. Ohjelma pyrkii muun muassa edistämään kulttuurikasvatus-suunnitelmien syntymistä kuntiin, joissa niitä ei vielä ole ja käynnistämään kokeiluja, joilla lisätään 12–17-vuotiaiden nuorten kiinnostusta kulttuuritarjontaan ja taiteisiin. Ohjelman saaman lausuntopalautteen mukaan huolenaiheena on, että hallituksen suunnittelemat menosäästöt saattavat heikentää nuorten kasvu- ja elinoloja ja siten murentavat pohjaa VANUPOon sisältyviltä nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn tähtääviltä tavoitteilta ja toimenpiteiltä.

Tutustu ohjelmaan

 

TAPAHTUMAT

Seminaari: Musiikki ja elämänkaari, 8.4.2024, Hämeenlinna

Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksen Oman elämäni sävelet -hanke järjestää Hämeen Ammattikorkeakoulun Visamäen kampuksella Hämeenlinnassa 8.4.2024 maksuttoman seminaarin ”Musiikki ja elämänkaari”. Ohjelma on suunnattu erityisesti sote- ja musiikkialan ammattilaisille, opiskelijoille ja vapaaehtoistyötä tekeville, mutta seminaariin ovat tervetulleita kaikki musiikista ja hyvinvoinnista kiinnostuneet henkilöt.


Lue lisää seminaarista ja ilmoittaudu mukaan

 

Kirsikkapuun oksalla kuvitettu taustakuva, jossa on teksti Tyyni mieli -tapaaminen 10.4.2024 Mikkeli, MIELI Terveyttä kulttuurista mielenterveys ry.

Tyyni mieli -tapaaminen 10.4.2024, Mikkeli & etä

Mieli Terveyttä kulttuurista mielenterveysseura ry (TeKu) on valtakunnallinen yhdistys, joka haluaa osaltaan edistää taiteen ja kulttuurin käyttöä osana mielenterveystyötä. Syksyllä 2023 TeKu aloitti uutena toimintatapana Tyyni mieli -tapaamiset, joiden tavoitteena on koota mielenterveystyön sekä taiteen ja kulttuurin yhteyksistä kiinnostuneita henkilöitä keskustelemaan ja verkostoitumaan. Seuraava Tyyni mieli -tapaaminen järjestetään Mikkelin pääkirjastolla 10.4.2024 klo 12.30–15.30. Osaan tilaisuudesta voi osallistua myös etäyhteydellä.

Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu mukaan

 

Kirja pelitaiteen hyvinvointivaikutuksista julkaistaan Taide vaikuttaa -webinaarissa 11.4.2024

Taiken Taide vaikuttaa: Monimuotoinen kulttuurihyvinvointi -webinaarissa 11.4.2024 syvennytään pelitaiteen hyvinvointivaikutuksiin, kun pelisuunnittelija Jaakko Kemppaisen uusi Pelit tekevät hyvää -kirja julkaistaan, ja taiteilija, pedagogi Harold Hejazi esittelee omia videopeleihin pohjautuvia teoksiaan. Webinaarissa kuullaan myös ajankohtaisia kuulumisia opetus- ja kulttuuriministeriöstä sekä tutustutaan siihen, miten taidetoiminnan avulla voidaan edistää työhyvinvointia ja miten parannetaan saavutettavuutta ja tasa-arvoa lasten ja nuorten taidekasvatuksessa.

Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu mukaan

 

Yhteistuumin-aamukahvit: Kuinka kulttuurin ja taiteen vaikutuksista saadaan tietoa?, 11.4. klo 8.30–9.15, etä

Taiteisiin osallistumisen vaikutukset ovat moninaisia. Joskus vain määrällisen tutkimuksen keinoin mitattavat asiat katsotaan taide- ja kulttuuritoiminnan oikeiksi vaikutuksiksi. Toisaalta ymmärrys laadullisen tutkimuksen merkityksestä lisääntyy koko ajan. Haasteena on tutkimustiedon muotoilu vaikuttavuusymmärrykseksi, josta olisi helppo nopeasti erottaa päätöksenteon kannalta olennaisin sisältö. Yhteistuumin-aamukahvien vieraina ovat tutkijatohtori Taru Koivisto Taideyliopiston Tutkimusinstituutista sekä kulttuurikoordinaattori Taru Tähti Kulttuuri Itää - Itä-Suomen kuntien kulttuuritoiminnan kehittämistehtävästä, Etelä-Savon maakuntaliitosta. Aamukahvit järjestetään Teams-alustalla.


Lue lisää Yhteistuumin-aamukahveista ja osallistu

 

Taiteilijoiden ammatillinen toimijuus ja työote ikääntyneiden hoivayhteisöissä, Teija Nuutisen väitöstilaisuus 12.4.2024 klo 13.00

YTL Teija Nuutisen sosiaalipedagogiikan alaan kuuluva väitöskirja Taiteilijoiden ammatillinen toimijuus ja työote ikääntyneiden hoivayhteisöissä tarkastetaan yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori, dosentti Maria Huhmarniemi Lapin yliopistosta ja kustoksena professori Arto O. Salonen Itä-Suomen yliopistosta.

Lue lisää tilaisuudesta

 

Musiikki kuuluu kaikille -webinaari ja työpaja: Musiikkipedagogiikka kestävää yhteiskuntaa rakentamassa, 19.4.2024 klo 9–14.30

Mitä tarvitaan, jotta musiikki soi jokaisen elämässä? Miten jokainen pääsisi musiikin äärelle kokijana ja tekijänä? Millaisia kynnyksiä pitää madaltaa, ovia avata ja näkökulmia avartaa, jotta saavutettava musiikkikasvatus saadaan kaikkien ulottuville? Minun ääneni -hankkeen webinaarissa ja etätyöpajassa pureudutaan musiikin ja taiteen merkitykseen kestävän yhteiskunnan rakentajana ja tutustutaan suomalaisen kulttuurihyvinvoinnin koulutuksen ja tutkimuksen kenttään. Työpajassa esitellään Minun ääneni -toimintamallia ja tutustutaan osallistavaan ja kuntouttavaan musiikkitoimintaan.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

 

Welcome to Studia Hiilitalli´s open lecture: Social sustainability and Cultural Wellbeing 23.4.2024

Register to open lecture Social Sustainability and Cultural Wellbeing by Dr. Sanna Kivijärvi and Dr. Sunny Choi at 23.4.2024 14:00-15:30. Participants can participate online in Zoom or in site (Metropolia UAS Myyrmäki Campus, Vantaa). The event consists of a lecture and discussion on three topics:

• Introduction to cultural wellbeing as a field

• Case: Technology, creativity and ageing

• Towards sustainable ways of living through creativity- and arts-related activities.

Read more and register

 

MHAW 2024 – Mental Health Art Week 20.–26.5.2024

Mental Health Art Week (MHAW) -tapahtumaviikko järjestetään toukokuun lopulla tänä vuonna jo kymmenettä kertaa. Tapahtuman teemana on yhteys. Viikon aikana pääsee nauttimaan kulttuurielämyksistä lähes kolmellakymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomea. MIELI ry:n paikallisyhdistykset toteuttavat tapahtumia yhteistyössä Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n jäsenorkestereiden sekä lukuisten muiden paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

Lue lisää tapahtumasta

 

Save the date: Mahdollisuuksien maisemia 2.-4.10.2024: teemana tänä vuonna Luovuus, mielikuvitus ja hyvinvointi

Mahdollisuuksien maisemia on vuosittainen tapahtuma, joka lisää ymmärrystä luovuuden, mielikuvituksen ja luovan toiminnan merkityksistä hyvinvoinnillemme. Tapahtuma kutsuu mukaan ammattilaisia ja opiskelijoita, joiden työn keskiössä on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen ja osallisuuden lisääminen yhteiskunnassa. Tapahtuman järjestää kulttuurihyvinvoinnin tutkimuksen ja koulutuksen osaamiskeskittymä CuWeRE.

Tutustu tapahtumaan

 

TYÖMAHDOLLISUUDET

Kulttuurialan osaaja (2 hlöä), Kulttuurista kultaa -kulttuuri ja taidealan koulutetut osaksi ikäihmisten palveluita -hanke, Oulu ja Kuusamo

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue hakee kehittämisprojektit-vastuualueelle kahta kulttuurialan osaajaa määräaikaiseen tehtävään (50 %) sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamaan hankkeeseen. Tehtävät liittyvät hankkeeseen Kulttuurista kultaa - kulttuuri ja taidealan koulutetut osaksi ikäihmisten palveluita. Määräaikaiset tehtävät alkavat 2.5.2024 ja päättyvät 31.10.2024. Haku päättyy 5.4.2024 klo 14:30.


Lue lisää työpaikoista

 

KOULUTUKSET

Kurssimainos, jossa lukee Kulttuurihyvinvointi tutuksi (2 op) Syksy 2024. Lapin yliopisto.

Infotilaisuus Kulttuurihyvinvointi tutuksi (2 op) -kurssista 15.5.2024

Lapin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut -yksikkö järjestää kulttuurihyvinvoinnin perusteisiin ja käytännön soveltamiseen keskittyvän kurssin syksyllä 2024. Kurssia edeltää 15.5. järjestettävä Questions & Answers -infotilaisuus, jossa voi tutustua kurssin tulevaan sisältöön ja pohtia, miten kurssi voisi mahdollisesti palvella aiheeseen liittyviä osaamistarpeita. Sekä kurssi että infotilaisuus järjestetään etänä. Kurssi on maksullinen.


Ilmoittaudu Q&A-tilaisuuteen ja lue lisää tulevasta kurssista

 

TUTKIMUKSET

Nordic Journal of Arts, Culture and Health (NJACH) -lehden uusi numero on ilmestynyt

NJACH:n uusi numero tarjoaa kattauksen kulttuurihyvinvointialan tuoretta tutkimusta. Nicola J. Holt käsittelee Bristolissa etänä toteutetun taidereseptiohjelman vaikutuksia osallistujien hyvinvointiin sekä yksinäisyyteen. Nora Simonhjell analysoi Olaug Nilssenin novellia Yt etter evne, få etter behov tavoitteenaan kiinnittää huomiota lähiomaisen vaativaan tilanteeseen haastavissa hoitotilanteissa. Artikkelissa käsitellään vaikeita eettisiä hoitodilemmoja ja edistetään syvällistä ymmärrystä kirjallisuuden roolista vammaisen lapsen elämän ja hoidon kuvaamisessa ja ymmärtämisessä.


Numeron kolmannessa artikkelissa Impromptu Drama: Human Flourishing among Children and Young Adults with Cerebral Palsy Jeannette Bresson Ladegaard Knox tutkii Face2Face-hankkeen kautta mahdollisuuksia itsensä hyväksymiseen, yhteisön rakentamiseen ja inhimilliseen kasvuun improvisaatioteatterin avulla lasten ja nuorten aikuisten kanssa, joilla on CP-oireyhtymä. Lisäksi numeron Notes from the Field -osastossa kuvaillaan, miten Norjassa käytetään Shared Reading -menetelmää terveyssektorilla sekä analysoidaan mielenterveystoipujille 15 vuoden ajan järjestettyjä yliopiston taidekursseja Isossa-Britanniassa. Lisäksi numerossa arvioidaan tuore julkaisu Bridging the Creative Arts Therapies and Arts in Health.

Lue lisää numeron sisällöstä (englanniksi)

 

Artikkeli: Sosiaalisesti osallistava taide terveys- ja sosiaalialan ympäristöissä: näkökulmia kulttuurihyvinvointiin

Kai Lehikoinen tarkastelee artikkelissa ja tutkimustuloksia integroivassa käsitteellisessä katsauksessa sosiaalisesti osallistavaa taidetta ja taiteisiin osallistumisen, terveyden ja hyvinvoinnin välisiä kytköksiä. Artikkeli pohjautuu ArtsEqual-hankkeen Arts in Health, Welfare, and Care -tutkimusryhmän (Taide terveyden, hoivan ja hyvinvoinnin konteksteissa) työhön, lähestymistapoihin ja keskeisimpiin tuloksiin. Artikkelissa avataan erityisesti kulttuurihyvinvoinnin toteutumisen ehtoja tasa-arvon ja toimintavalmiuksien näkökulmista sekä analysoidaan kulttuurihyvinvoinnin toteutumisen haasteita sekä mahdollistavia tekijöitä.


Lehikoinen, K. 2021. Sosiaalisesti osallistava taide terveys- ja sosiaalialan ympäristöissä: näkökulmia kulttuurihyvinvointiin. Synteesi 4/2021, s. 50–73.


Lue artikkeli

 

Taidekasvatuksen väitöstutkimukset koottuna yhdellä verkkosivulla

Suomen taide- ja kulttuurikasvatuksen observatorio ylläpitää taidekasvatuksen alaan lukeutuvien väitöstutkimusten ja muiden tutkimusjulkaisujen koontia lastenkulttuuri.fi-sivustolla. Uusin koonti kattaa muun muassa alan väitöskirjat ajalta 2000–2023. Listasta löytyvät suorat linkit tutkimuksiin, ja ne on jaoteltu julkaisuajan ja sukunimen mukaan. Luetteloon on valittu mukaan sellaiset tutkimukset, joissa on suora yhteys taidekasvatukseen.

Tutustu tutkimuksiin

 

HANKKEET JA TOIMINTAMALLIT

TASSU – Tanssi ja musiikki sosiaalisen osallisuuden ja toimijuuden lähteenä

TASSU-hankkeen tavoitteena on edistää yhteiskunnasta syrjäytyneiden ja syrjäytymisvaarassa olevien väestöryhmien kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä sosiaalista ja yhteiskunnallista osallisuutta. Hankkeessa torjutaan yhteiskunnallista syrjäytymistä kehittämällä innovatiivisia tanssin ja musiikin menetelmiä soveltavia osallisuutta ja toimijuutta tukevia toimintamalleja ja työkaluja syrjäytyneiden ja huono-osaisten väestöryhmien parissa työskentelevien organisaatioiden käyttöön. Hankkeen päätoteuttaja on Oulun ammattikorkeakoulu ja osatoteuttaja Diakonia ammattikorkeakoulu. Hanketta osarahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.


Lue lisää hankkeesta

 

Lempeä hoiva - Hy­vin­voin­tia hoi­va­ko­tien hen­ki­lö­kun­nal­le ja asukkaille

Hoivatyöhön tarvitaan toimintamalleja, jotka mahdollistavat työntekijöiden osallistumisen oman työnsä kehittämiseen sekä vahvistavat lääkkeettömien ja luovien menetelmien osaamista ja käyttöönottoa hoivatyön arjessa. Lempeä hoiva -hankkeessa luodaan hoivatyöntekijöitä osallistaen ja palvelumuotoilun keinoin lääkkeettömien menetelmien käyttöönoton malli hoivayksiköiden käyttöön. Hankkeen toteuttamisesta vastaavat Laurea AMK, Metropolia AMK ja Haaga-Helia AMK. Hankkeessa ovat mukana Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue sekä Betesda-säätiö sr. Hanketta osarahoittaa Uudenmaan liitto Ukke-rahoituksella.


Lue lisää hankkeesta

 

Päijät-Hämeen liitto tuo kuntiin kymmeniä taidetekoja loppukevään aikana

Päijät-Hämeen kunnissa puhaltaa kevään aikana taidetekojen tuuli, kun maakuntataiteilijoiden Hannu Kellan ja Laura Mellasen johdolla taidetekojen sarja kiertää kaikissa maakunnan kymmenessä kunnassa. Kella ja Mellanen ovat yhdessä kuntien kulttuurivastaavien kanssa suunnitelleet kuhunkin kuntaan oman kokonaisuuden. Taideteot ovat osa Päijät-Hämeen liiton alueellista kuntien kulttuuritoiminnan kehittämiskokonaisuutta, jota hankkein rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Päijät-Hämeen liitto. Hankkeiden yhtenä tavoitteena on tavoittaa myös niitä yleisöjä, jotka jäävät usein kulttuuripalveluiden ulkopuolelle.


Lue lisää hankkeesta

 

Uudella hankkeella vahvistetaan kulttuurin yhdenvertaista saatavuutta Uudellamaalla

Uudenmaan kulttuurimarkkinat – Nylands Kulturmarknad -hankkeessa vahvistetaan kulttuurin yhdenvertaista saatavuutta Uudellamaalla ja lisätään taiteilijoiden ja luovan alan freelancereiden työllistymistä. Kaikki Uudenmaan 26 kuntaa ovat mukana hankkeessa. Hanke järjestää Uudenmaan kulttuurimarkkinat -tapahtuman 24.9.2024 Musiikkitalolla Helsingissä. Toinen vastaava tapahtuma järjestetään syksyllä 2025. Hanketta toteuttaa Uudenmaan liitto yhdessä alueen kuntien kanssa. Hanketta rahoittaa OKM.


Lue lisää hankkeesta

 

RAHOITUKSET

Multaan istutettuja kolikkopinoja, joista versoaa uusia kasveja.

Terveyden edistämisen määrärahahaku 13.5.-14.6.2024

Terveyden edistämisen määrärahasta myönnetään valtionavustuksia 1–3 vuotta kestäviin terveyden edistämisen kokeilu- ja kehittämishankkeisiin sekä terveyden edistämistä tukeviin tutkimushankkeisiin ja ohjelmiin. Tänä vuonna yksi haun painopisteistä on iäkkäiden sekä omaishoitajien toimintakyvyn ja hyvinvoinnin edistäminen sekä Hyvinvointia kulttuurista ikäihmisille (IKO-hankekokonaisuus) -ohjelmassa kehitettyjen kulttuurisisältöjen käyttöönotto sekä jatkokehittäminen.


Hankkeessa voidaan esimerkiksi jatkokehittää kulttuurilähetetoiminnan ja etsivän kulttuurityön toimintamalleja sekä vaikuttavia kulttuurisisältöjä ikääntyvälle väestölle, erityisesti niille, jotka ovat ohjautumassa palvelujen piiriin. Kulttuurihyvinvointipalvelujen saatavuutta edistetään kehittämällä yhdyspintatyötä ja luomalla pysyviä rakenteita ja käytäntöjä, joihin toimintamallit juurrutetaan. Kulttuurisen seniori- ja vanhustyön AILI-verkoston asiantuntijuutta hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan. Terveyden edistämisen rahoitushakua koordinoi THL, ja rahoitus tulee sosiaali- ja terveysministeriöltä.


Lue lisää rahoitushausta

 

JULKAISUT

Artikkeli: Läsnäolotaitoja ja kehollisuusosaamista refleksiivisessä identiteettiprosessissa kulttuurihyvinvoinnin YAMK-koulutuksessa

Liisa-Maria Lilja-Viherlampi ja Outi Linnossuo kirjoittavat tuoreessa artikkelissaan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opiskelijoiden ammatillisen transformaation prosessista kulttuurihyvinvoinnin koulutuksessa. Prosessin keskeisiä elementtejä ovat reflektoiva päiväkirjaaminen sekä ryhmän yhteiset reflektiotapaamiset lähiopetusjaksojen alussa ensimmäisen opiskeluvuoden aikana. Opiskelijat työskentelevät henkilökohtaisen kokemuksellisuuden, oman taide- ja kulttuurisuhteen, refleksiivisten taitojen sekä itseilmaisu- ja vuorovaikutusosaamisen parissa. Artikkeli korostaa kehollisen tiedon merkitystä ja kehollisuustaitojen tärkeyttä kulttuurihyvinvoinnin osaamisen rakentamisessa.


Lue artikkeli

 

BLOGIT

Blogi: Miksi saavutettavuuden edistäminen on usein vaikeaa, mutta aina välttämätöntä?

Lastenkulttuurikeskusten liiton blogissa Pilvi Kuitu ja Aura Linnapuomi etsivät vastauksia saavutettavuuden toteutumiseen kulttuuripalveluissa yhdessä tutkijatohtori Iina Järvisen kanssa. Järvinen on tutkinut sivistyksellisiä oikeuksia ja niiden toteutumista Suomessa. Väitöskirjassaan hän on syventynyt erityisesti jokaisen oikeuteen kehittää itseään, ja tutkinut sen toteutumista köyhyydessä elävien ihmisten osalta. Tähän oikeuteen kuuluu myös jokaisen oikeus osallistua vapaa-ajan toimintaan sekä sivistyselämään. Mutta miksi nämä oikeudet eivät toteudu? Miksi lainsäädäntöä ei noudateta? Miksi palvelut eivät ei ole kaikille saavutettavia?

Lue blogi

 

Taikusydän on kulttuurihyvinvoinnin valtakunnallinen yhteyspiste.

Viestimme kulttuurihyvinvointialan ajankohtaisista uutisista noin kerran kuukaudessa.


#kulttuurihyvinvointi

Osoitelähde: saat tämän viestin, koska olet postituslistallamme.



taikusydan@turkuamk.fi

taikusydan.fi

Twitter
Facebook
Instagram

Tilaa uutiskirje |  Peruuta uutiskirje 


Taikusydän
Joukahaisenkatu 3
20520 Turku