Taikusydän-uutiskirje 11/2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Taikusydän-uutiskirje

Lue selaimessa

Taikusydän-uutiskirje 11/2024

Kulttuurihyvinvointi tunnistetaan yhä laajemmin kansainvälisenä ilmiönä ja omana alanaan. Eri maihin on muodostunut alueellisia ja kansallisia kulttuurihyvinvoinnin keskuksia, verkostoja ja aktiivisia, toimintaa kehittäviä järjestöjä. EU:n tasolla pyritään yhteisten suositusten laatimiseen ja kansainvälisissä rahoitushauissa taiteen ja kulttuuritoiminnan merkitys hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämisessä alkaa jo näkyä.


Kansainvälinen toiminta on erityisen merkittävää alan tutkimuksen kehittämisessä, mutta paljon on opittavaa myös koulutuksen ja käytännön tasolla. Taikusydän on mukana edustamassa Suomea uudessa CultureAndHealth Platform -hankkeessa, joka tukee ja verkostoi kulttuurihyvinvointialalla työskenteleviä taiteilijoita. Hankkeen käynnistyswebinaari järjestetään 16. joulukuuta klo 15, liity mukaan! Samalla toivotamme kaikille myös hyvää joulunaikaa ja iloista uutta vuotta! 


Taikusydämen tiimi

 

Joukko hymyileviä ihmisiä takit yllään rakennuksen edessä.

Taikusydän osallistuu uuteen eurooppalaiseen yhteistyöhön: CultureAndHealth Platform tukee kulttuurihyvinvointialalla työskenteleviä taiteilijoita

Taikusydän ja sen hallinnoija Turun ammattikorkeakoulu on yksi kumppaniorganisaatioista, jotka osallistuvat uuteen EU:n Luova Eurooppa -ohjelman osarahoittamaan CultureAndHealth Platform -hankkeeseen. Hanke käynnistyi marraskuussa 2024 ja kestää marraskuun 2028 loppuun saakka. Culture Action Europen (CAE) koordinoima CultureAndHealth Platform -hanke yhdistää 16 kumppaniorganisaatiota 14 maasta kehittämään taiteilijoiden työskentelyedellytyksiä kulttuurihyvinvointialalla eri puolilla Eurooppaa. Nelivuotinen hanke tarjoaa muun muassa apurahoja ja liikkuvuusmahdollisuuksia, osaamisen kehittämistä ja koulutusta sekä kansainvälisiä tapahtumia. Kuva: Ingo Schrader.

Lue lisää Taikusydämen sivuilta

 

Taikusydän-tutkijaverkoston seminaarin yleisöä Tampereella Kaupin kampuksella.

Taikusydän-tutkijaverkoston seminaari pureutui vaikuttavuuden monitahoisiin kysymyksiin

Taikusydän-tutkijaverkosto ja Tampereen yliopisto järjestivät 8.11.2024 seminaarin, jonka aiheena oli kulttuurihyvinvointitoiminnan arviointi, mittaaminen ja vaikuttavuuden osoittaminen. Seminaarissa keskusteltiin muun muassa siitä, millainen tieto on vaikuttavaa sekä osataanko tietoa käyttää oikealla tavalla. Tietoa on osattava tuoda esille esimerkiksi päätöksentekijöiden tavoitteet ja tarpeet huomioiden.

Lue lisää Taikusydämen sivuilta

 

            TAPAHTUMAT            

Online Launch: CultureAndHealth Platform, 16.12.2024, klo 15.00 (Suomi)

The CultureAndHealth Platform is a new project led by Culture Action Europe. On 16 December, CultureAndHealth will host an online launch for the project to share more about upcoming opportunities. The project will provide financial support for projects that bridge culture and health, support and build artists’ capacities, enable international mobility and increase visibility and networking opportunities. The platform will also raise awareness about the vital role culture plays in health and well-being through calls for proposals, training opportunities, and showcasing events.

Read more and register for the event

 

THL: Osallisuusviikko 3.–6.2.2025, etänä

Merkitse jo kalenteriisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Osallisuusviikko. Viikon maksuttomissa etätilaisuuksissa on tarjolla ideoita osallisuuden edistämiseen. Viikolla esitellään osallisuustyön työkaluja ja kuullaan käyttäjien kokemuksia. Ohjelmassa on myös kulttuurihyvinvoinnin esimerkkejä. Osallisuusviikon järjestää Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatiohanke. Ilmoittautuminen aukeaa loppuvuoden 2024 aikana.

Lue lisää THL:n sivuilta

 

            UUTISET            

Taidetutka-logo.

Taidetutka-verkkolehti: Kirjoittajakutsu 1/2025 – teemana taide ja kulttuuri mielenterveyden tukena

Seuraavan Taidetutka-verkkolehden teemana on taide ja kulttuuri mielenterveyden tukena. Kirjoittajakutsulla toivotaan ehdotuksia, joissa taiteen ja kulttuurin mielenterveyttä tukeva näkökulma nähdään laajasti. Miten taide, kulttuuri ja luova toiminta tukevat positiivista mielenterveyttä, itsetuntoa ja toisistamme välittämistä? Millaisia selviytymiskeinoja taide ja taidelähtöinen työskentely voivat tarjota mielenterveyden haasteissa?


Lehden 13. numeron päätoimittajana toimii psykologi, psykoterapeutti, Suomen Mielenterveysseuran pitkäaikainen toiminnanjohtaja Pirkko Lahti. Lehti ilmestyy toukokuussa 2025 osana Mental Health Art Week (MHAW) -teemaviikkoa. Lähetä juttuehdotuksestasi lyhyt kuvaus osoitteeseen taidetutka(at)gmail.com, 31.1.2025 mennessä. 

Lue kirjoittajakutsu ja ohjeet kirjoittajalle

 

Kulttuurihyvinvointipoolin jäsenkokouksessa valmisteltiin alue- ja kuntavaaleissa vaikuttamista

Kulttuurihyvinvointipoolin jäsenkokous järjestettiin 4. päivänä joulukuuta Eduskunnan Kansalaisinfossa. Tilaisuuden teemana oli vaikuttaminen, ja konkreettisesti pohdittiin erityisesti ensi vuoden kunta- ja aluevaalien tavoitteita ja vaikuttamiskeinoja kulttuurihyvinvoinnin näkökulmasta. On tärkeää, että kulttuuristen oikeuksien toteutumisesta ei tingitä tiukassakaan taloustilanteessa.

Lue lisää poolin sivuilta

 

Kulttuuripoliittinen selonteko: taide ja kulttuuri ovat Suomea vahvistava ja yhdistävä voima

Valtioneuvosto on antanut 28.11.2024 eduskunnalle kulttuuripoliittisen selonteon, joka linjaa kulttuuripolitiikan pitkän aikavälin tavoitteita ja toimintasuunnitelmaa 2040-luvulle saakka. Selonteossa korostetaan kulttuurin perustan säilyttämistä, uudistumista ja elinvoimaisuutta sekä kulttuuri- ja luovien alojen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden vahvistamista. Selonteko pitkän aikavälin strategiana perustuu jatkuvaan yhteistyöhön eri politiikan alojen kanssa, ja sitä täydennetään myöhemmin toimeenpanosuunnitelmalla.

Lue lisää Valtioneuvoston sivuilta

 

STM: Terveydeksi-ohjelman toimeenpano käynnistyy

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi 15.11.2024 Terveydeksi – kansallinen terveys- ja hyvinvointiohjelman toimeenpanosuunnitelman. Suunnitelma sisältää toimenpiteet vuosille 2025–2027, joilla edistetään suomalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Ohjelma sisältää viisi toimenpidekokonaisuutta, jotka sisältävät poikkileikkaavasti hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen keinoja. Kulttuurihyvinvoinnin ja lähiluonnon hyödyntäminen ovat osa toimenpiteitä, joissa hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta edistetään kokonaisvaltaisesti ja kestävästi. Yksinäisyyden vähentäminen on ohjelman keskeinen tavoite, joka on otettu huomioon eri toimenpiteissä erillisen toimenpidekokonaisuuden lisäksi.

Lue lisää Valtioneuvoston sivuilta

 

RAHOITUKSET            

SKR: Maakuntarahastojen apurahat haettavissa 20.1.−7.2.2025 

Kulttuurirahastolla on 17 maakuntarahastoa. Ne tukevat oman maakuntansa alueella tehtävää kulttuurityötä jakamalla apurahoja ja palkintoja kerran vuodessa. Maakuntarahastojen apurahojen hakuaika on 20.1.−7.2.2025. Tammikuun haun erityiskohteita ovat kotiseututyö ja kärkihankeapurahat, jotka myönnetään vuosittain tavanomaista suurempiin hankkeisiin. Maakunnilla on myös omia erityiskohteita.

Lue lisää SKR:n sivuilta

 

KOULUTUKSET            

Soveltavan taiteen maisteriopinnot Lapin yliopistossa, haku keväällä 2025

Lapin yliopistossa avautuu uusi maisteriohjelma: soveltavan taiteen maisteritutkinto-opinnot. Taiteilijoille sekä taide- ja kulttuurialan ammattilaisille kohdennettuja maisteriohjelmia ovat Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa seuraavat ohjelmat: Soveltava taide, Taiteen asiantuntija sekä Sustainable Art and Design. Haut ovat avoinna eri alojen taiteilijoille sekä taiteen ja kulttuurin tuottajille. Opintoihin voi hakeutua esimerkiksi kuvataiteen, tanssin, sirkuksen ja näyttämötaiteen tutkinnolla. Ohjelmiin haetaan kevään yhteishauissa: lue tarkemmat hakuohjeet Lapin yliopiston sivuilta.

Lue lisää opinnoista Lapin yliopiston sivuilta

 

Creativity and Arts in Social and Health Fields Master's -ohjelma Metropoliassa, hakuaika tammikuussa 2025

Tammikuussa 8.–22.1.2025 voi hakea yhteishaun kautta opiskelemaan kulttuurihyvinvoinnin englanninkieliseen Creativity and Arts in Social and Health Fields Master’s Degree -ohjelmaan Metropoliassa. Kyse on moniammatillisesta tutkinto-ohjelmasta, joka on suunnattu kulttuuri-, sosiaali- ja terveysalojen ammattilaisille.

Lue hakuohjeet CRASH-tutkinnon sivuilta

 

Psykodynaaminen kuvataidepsykoterapeuttikoulutus, Helsinki, haku maaliskuussa 2025

Psykodynaaminen kuvataidepsykoterapeutti alkaa syksyllä 2025 ja se toteutetaan Helsingissä (2025–2029). Haku maksulliseen koulutukseen on 3.–31.3.2025. Koulutusohjelma on valtioneuvoston asetuksen 1120/210 tarkoittama psykoterapeuttikoulutus. Koulutuksen järjestävät yhteistyössä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen Psykoterapian opetus- ja tutkimusklinikka ja Suomen Kuvataidepsykoterapeuttien Liitto ry.

Lue lisää koulutuksesta

 

JULKAISUT            

Kulttuurihyvinvointia edistetään yhdyspintatyönä -infograafi

Taikusydän-yhteyspisteen asiantuntijatyöryhmä on hahmotellut ja määritellyt syksyn aikana kulttuurihyvinvoinnin edistämisen paikkoja ja rakenteita yhdyspintatyössä sekä laatinut yhdyspintatyötä kuvaavan infograafin. Yhdyspinnoilla tarkoitetaan kahden tai useamman organisaation välillä olevia toiminnallisia rajoja ja yhteistyötä vaativia kokonaisuuksia. Niitä muodostuu esimerkiksi kuntien, järjestöjen ja hyvinvointialueen välille. Kulttuurihyvinvoinnin edistäminen on kiinteä osa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtäviä, joita tehdään usein yhdyspinnoilla. 

Lue lisää ja lataa infograafi

 

Kulttuurihyvinvointi ja taiteilijan työ yhdyspinnoilla -materiaali Innokylässä

Taike on julkaissut materiaalin ”Kulttuurihyvinvointi ja taiteilijan työ yhdyspinnoilla – Hyvinvointia ja terveyttä edistävä taidetoiminta kuntien, hyvinvointialueiden, taide- ja kulttuurialan toimijoiden sekä järjestöjen yhteistyössä”. Julkaisu havainnollistaa kulttuurihyvinvoinnin edistämistä yhdyspinnoilla. Mukana on lakipoimintoja, esimerkkejä kulttuurihyvinvointiin liittyvästä yhteistyöstä ja taiteilijoiden työstä hyvinvointialueen palveluissa.

Tutustu julkaisuun Innokylä-palvelussa

 

Jazzliitto on julkaissut toimenpideohjelman jazzmusiikin saavutettavuuden edistämiseksi Suomessa

Suomen Jazzliiton strategiakauden 2021–2026 yhtenä päätavoitteista on jazzmusiikin saavutettavuuden merkittävä lisääminen. Jazzliitto teetti Jazzmusiikin saavutettavuuden nykytila Suomessa -selvityksen (2022), jonka pohjalta Jazzliitto on laatinut saavutettavuuden toimenpideohjelman vuosille 2024–2026. Saavutettavuudella vastataan väestön moninaisuuteen ja pyritään lisäämään eri ryhmien osallisuutta johonkin palveluun tai sisältöön. Tavoitteena on yhdenvertaisuuden edistäminen.

Lue lisää ja lataa julkaisu

 

HANKKEET            

Sähkökitaran soittaja, taideteoksen maalaaja ja tanssija isossa, avarassa tilassa. Korkean tilan seinällä, useiden metrien korkuinen, värikäs maalaus. Taustalla sosiaali- ja terveysalan roll up -tiedotteita.

Taiteilijaresidenssit M-talossa osana psykiatrisen sairaanhoidon palveluita

Kulttuurikollektiivi Silta toteutti kolme taiteilijaresidenssiä lokakuun 2023 ja maaliskuun 2024 välisenä aikana Seinäjoella sijaitsevassa M-talossa. M-talossa toimii muun muassa Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen psykiatrian ja riippuvuushoidon palveluita sekä Seinäjoen kaupungin sairaalakoulu ja kirjasto. Residenssitaiteilijat työskentelivät kuukauden ajan M-talon asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa. Hankkeen tavoitteena oli pilotoida kulttuurihyvinvointipalveluita osana M-talon psykiatrisen sairaanhoidon palveluita. Kuva: Teemu Tuuttila.

Lue lisää ja katso videot

 

BLOGIT            

Taiken blogi: Yhdyspinnalta löytyy ihminen – Kulttuurihyvinvoinnin seminaarissa keskusteltiin yhteistyön tärkeydestä

Taideasiantuntija Katri Leppisaari kirjoittaa Taiteen edistämiskeskuksen blogissa Taide vaikuttaa. Kulttuurihyvinvoinnin yhdyspinnat ja yhteistyö -seminaarista. Tapahtuma kokosi marraskuussa Tampereen Museokeskus Vapriikkiin taiteilijoita, kuntien ja hyvinvointialueiden asiantuntijoita, järjestöjen edustajia sekä tutkijoita keskustelemaan, millaista yhteistyötä tarvitaan, jotta taide kohtaa tarvitsijan. Seminaarissa kuultiin ministeriötason puheenvuoroja ja paneelikeskustelu, jossa paneuduttiin taidekentän, kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyöhön.

Lue blogikirjoitus

 

Hymyileviä ihmisiä katsoo eteenpäin, taustalla sateenkaaren värit.

Taikusydän-blogi: Kulttuurihyvinvointialan ammattilaisen työssä korostuvat monialaisuus, osaaminen ja verkostot

Maria Kullberg teki Turun ammattikorkeakoulun kulttuurihyvinvoinnin alan YAMK-opinnäytetyössään kyselyn, jonka avulla selvitettiin kulttuurihyvinvointialan ammattilaisen työllistymistä. Kirjoituksessa tuodaan esille, että kulttuurihyvinvointialalla tarvitaan monialaista osaamista ja verkostoyhteistyötä.

Lue blogikirjoitus

 

Taikusydän on kulttuurihyvinvoinnin valtakunnallinen yhteyspiste.

Viestimme kulttuurihyvinvointialan ajankohtaisista uutisista noin kerran kuukaudessa.

Osoitelähde: Saat tämän viestin, koska olet postituslistallamme.

taikusydan@turkuamk.fi

taikusydan.fi

Youtube
Facebook
Instagram

Tilaa uutiskirje  |  Peruuta uutiskirje


Taikusydän
Joukahaisenkatu 3
20520 Turku