Taikusydän-uutiskirje 8/2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Taikusydän-uutiskirje

Lue selaimessa

Taikusydän-uutiskirje 8/2024

Lausu kulttuurin puolesta!


Kulttuurin puolesta on tänä syksynä voinut antaa lausunnon useisiin Lausuntopalvelussa avoinna oleviin lausuntopyyntöihin. Tämä kertoo siitä, että kulttuuri, taide ja luova toiminta liittyvät tavattoman moniin asioihin yhteiskunnassa. Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö kulttuurin ja taiteen merkityksistä ja vaikutuksista kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille tulisi lausua liittyen mm. yhteiskunnan turvallisuusstrategiaan, mielenterveyden edistämisen periaatepäätökseen ja kulttuuripoliittiseen selontekoon.


Tilastokeskuksen kulttuuritilastojenkin olemassaoloa on syytä perustella säästöpaineiden alla, sillä muun muassa suomalaisten vapaa-ajan osallistumista selvittävä tilasto antaa meille tietoa vapaa-ajan harrastuksista ja yhteiskunnallisesta osallistumisesta, niiden kehityksestä ja eri väestöryhmien osallistumisesta.


Kulttuurialan tilasto- ja tietopohjaa onkin kehitettävä, ei ajettava alas säästöjen saavuttamiseksi. Alalta edellytetään tietoon perustuvaa kehittämistä ja ohjaamista sekä vaikutusten arviointia. Tämä ei ole mahdollista ilman luotettavaa, valtakunnallisesti kattavaa ja ajanmukaista tietopohjaa. 


Tilastotuotannon muutoksiin liittyen voi antaa lausunnon 20.9. saakka.


Anna-Mari Rosenlöf, erityisasiantuntija, Taikusydän

 

            TAPAHTUMAT            

Taide vaikuttaa. Kulttuurihyvinvoinnin yhdyspinnat ja yhteistyö -seminaari, 7.11.2024 klo 9–15, Tampere, Museokeskus Vapriikki

Taiteen edistämiskeskuksen seminaarissa keskitytään taidealan toimijoiden, kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyöhön. Tilaisuudessa kuullaan ministeriötason puheenvuoroja ja paneelikeskustelussa paneudutaan käytännön esimerkkeihin kulttuurihyvinvointia edistävästä yhdyspintatyöstä Pirkanmaalla, Lapissa ja Keski-Pohjanmaalla. Työpajoissa keskitytään taidealan toimijoiden yhteistyön kehittämiseen ja tiedolla ohjaamiseen yhdyspintatyön tukena. Seminaarin puheenvuorot striimataan. Tarkennettu ohjelma on julkaistu Taiken verkkosivuilla.


Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Taikusydän-yhteyspisteen, Taikusydän-tutkijaverkoston ja Tampereen yliopiston kanssa. Mikäli haluat järjestää etäseurantatilaisuuden ja osallistua yhteisösi kanssa iltapäivän työpajakokonaisuuteen, ota yhteyttä: katri.leppisaari@taike.fi.


Lue lisää ohjelmasta ja ilmoittaudu

 

Taikusydän-tutkijaverkoston tapaaminen, 8.11.2024 klo 8.30-16.00, Tampere, Tampereen yliopisto

Kulttuurihyvinvoinnin valtakunnallinen Taikusydän-tutkijaverkosto järjestää tutkijatapaamisen 8. marraskuuta Tampereen yliopiston Kaupin kampuksella, osoitteessa Arvo Ylpön katu 34. Tapaamisen teemana on kulttuurihyvinvointitoiminnan arviointi ja mittaaminen. Tapaaminen järjestetään yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa ja tilaisuus on osa Tampereen yliopiston jatko-opiskelijoille suunnatun Kulttuurihyvinvointi osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä -kurssin ohjelmaa.

Tapaaminen on avoin kaikille kulttuurihyvinvointialan tutkimuksen parissa työskenteleville. Tilaisuudessa ei ole etäosallistumismahdollisuutta. Tilaisuuden ohjelma päivittyy syyskuun aikana Taikusydämen verkkosivuille.


Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu

 

Tervetuloa Uudenmaan kulttuurifoorumiin 24.9.2024 - vielä joitakin paikkoja jäljellä!

Helsingin Musiikkitalon alalämpiö ja Camerata-sali täyttyvät kulttuurin ja luovien alojen väestä tiistaina 24.9.


Koko päivän kestävä Uudenmaan kulttuurifoorumi on suunnattu taiteilijoille, päättäjille, kulttuuripalvelujen tuottajille, luovien alojen yrittäjille, taide- ja kulttuurialan freelancereille, kunnille, korkeakouluille ja muille alasta kiinnostuneille.


Kulttuurifoorumia voi seurata myös etänä Taiteen edistämiskeskuksen Youtube-kanavalta.


Lue lisää kulttuurifoorumista

Uudenmaan kulttuurimarkkinoilla 24.9.2024 kohtaavat tuottajat ja ostajat

Osana Uudenmaan kulttuurifoorumia järjestetään Musiikkitalon alalämpiössä Uudenmaan kulttuurimarkkinat.


Kulttuurimarkkinoilla Uudenmaan kunnat ja hyvinvointialueet avaavat noin 30 tarjouspyyntöä taiteilijoille ja muille luovien alojen toimijoille, ja toimijoilla on mahdollisuus esitellä toimintaansa.


Tapahtumassa järjestetään myös tietoiskuja luovien alojen rahoitusmahdollisuuksista.


Vastaukset tarjouspyyntöihin tulee jättää 6.10. mennessä!

Lue lisää kulttuurimarkkinoista

 

KUVATA-hankkeen webinaarisarja tarjoaa tietoa ja keskusteluita kuvataiteilijan työstä ja ansaintamahdollisuuksista

Kuvataiteilijan uusi työ- ja ammattikenttä (KUVATA) -hankkeen webinaarisarjassa taidealan asiantuntijat ja osaajat kertovat uusista toimintatavoista ja projektimuotoisen työn välineistä. Webinaarisarja toteutetaan 24.9.2024-22.1.2025. Ensimmäinen luento järjestetään 24.9. klo 11–13, ja sen aiheena on tekoäly ja luovuus. Kaikkiin webinaareihin osallistuminen on maksutonta. Osa webinaarien esityksistä on suomeksi ja osa englanniksi.


KUVATA-hanketta toteuttavat Tampereen ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto ja Globe Art Point ry. Hanketta osarahoittaa Euroopan Sosiaalirahasto.

Lue lisää webinaarisarjasta ja ilmoittaudu mukaan

 

Mielekäs Muutos -hanke järjestää teemaluentoviikon 30.9.-4.10.2024, etätoteutus

Taiteen Sulattamon Mielekäs Muutos -hanke järjestää 30.9.-4.10.2024 teemaluentoviikon verkossa. Luennot toteutetaan arkisin klo 13–15 Zoomissa ja ne ovat maksuttomia. Luennot soveltuvat kaikenlaisissa elämäntilanteissa oleville aikuisille, myös ammattilaisille. Luentojen teemoina ovat mm. kokemusasiantuntijuus (keskiviikko) ja hyvinvointia kulttuurista (perjantai). Luennoille ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Tutustu luentojen ohjelmaan ja osallistu

 

Kuvassa oranssi tausta ja violetin sävyinen kuva naisesta, joka hymyilee ja pitää toista kättään lanteilla. Naisen päällä sana LUOVUUS. Kuvassa tekstinä Mahdollisuuksien maisemia –mainos.

Vielä ehtii ilmoittautua: Mahdollisuuksien maisemia 2.–3.10.2024, Helsinki

Luovuus ja mielikuvitus toimivat kompassina kohti hyvinvointia ja parempaa työelämää. Osaatko suunnistaa niiden avulla? Metropolian Mahdollisuuksien maisemia -tapahtuma tarjoaa syvempää ymmärrystä luovuuden, mielikuvituksen ja luovan toiminnan merkityksestä hyvinvointiin. Luvassa on luentoja, paneelikeskusteluita ja rinnakkaissessioita, jotka herättelevät omaa luovuutta ja mielikuvitusta mm. pakopelin, mielikuvitusjumpan ja monipuolisten työpajojen keinoin.

Ilmoittaudu tapahtumaan

 

Valtakunnallinen Lastenkulttuurifoorumi 2024 järjestetään Vantaalla 31.10.–1.11.2024

Lastenkulttuurifoorumin teemana on tänä vuonna ”Kuka on kotona kulttuurissa?” Foorumissa pohditaan mikä rooli kulttuurilla on kotoutumisessa ja miten kulttuuri yhdistää meitä? Kuinka lapset kasvavat yhdenvertaisesti kulttuuriin ja millaiseen kulttuuriin? Kuinka lapset huomioidaan kulttuuripalveluissa ja kuinka he itse luovat uutta kulttuuria?

Tapahtuma on suunnattu lastenkulttuurin toimijoille, pedagogeille, lasten ja nuorten kanssa toimiville ammattilaisille sekä kaikille lastenkulttuurista kiinnostuneille. Tapahtuman järjestävät Vantaan lasten ja nuorten kulttuuripalvelut yhteistyössä Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton kanssa. Foorumiin on osallistujamaksu. Ilmoittautuminen päättyy 30.9.2024.

Lue lisää ja ilmoittaudu lastenkulttuurifoorumiin

 

Kehä-festivaalilla kansainvälistä kahdenkeskistä taidetta 1.-2.11.2024 Oulussa

Kahdenkeskisen taiteen Kehä-festivaalia vietetään Oulun alueella marraskuun alussa. Festivaalille saapuu taiteilijoita kahdeksasta maasta ja festivaalin ohjelmisto koostuu 12 teoksesta. Kehän yleisölle avoimet festivaalipäivät ovat 1. - 2.11.2024, jolloin voit kokea teoksia Kulttuuritalo Valveella Oulussa ostamalla lipun festivaalille. Kehän teokset lähtevät myös hoivalaitoskiertueelle.

Lue lisää ohjelmistosta ja varaa paikkasi festivaalille

 

            UUTISET            

Kuvan keskellä lukee "Kulttuuri on jokaisenoikeus". Tekstin ympärillä kuvan reunoilla on viisi erilaista ihmistä: saksofonia soittava hattupäinen henkilö, iäkäs ihminen, nuori ihminen maalituubin ja kumihain kanssa, nuori ihminen ottamassa kännykällä kuva


Nyt on oikea aika esittää kulttuurihyvinvoinnin toimenpiteitä kulttuuripoliittiseen selontekoon: vaikuta 14.10.2024 mennessä!

Luonnos kulttuuripoliittiseksi selonteoksi on parhaillaan lausuntokierroksella. Selonteko linjaa kulttuurin Suomessa jokaisenoikeudeksi. Selontekoluonnoksessa nostetaan hyviksi esimerkeiksi kulttuurihyvinvoinnista nuorten syrjäytymisen ja mielenterveyden ongelmien ennaltaehkäisy ja hyviksi toimintamalleiksi etsivä kulttuurityö, elintapaohjaus sekä taideterapiat.


Koska selonteosta annettujen lausuntojen pohjalta ministeriössä laaditaan toimenpideohjelma, kannattaa kulttuurihyvinvointitoimijoiden kirjoittaa lausuntoihinsa konkreettisia toimenpide-ehdotuksia, jotka toteuttavat tavoitetta kulttuurista jokaisenoikeutena sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen välineenä. Lausu ja vaikuta 14.10.2024 mennessä Lausuntopalvelussa.


Jätä lausuntosi luonnoksesta Lausuntopalvelussa

 

Kuvan keskellä lukee "Kulttuuri on jokaisenoikeus". Tekstin ympärillä kuvan reunoilla on viisi erilaista ihmistä: saksofonia soittava hattupäinen henkilö, iäkäs ihminen, nuori ihminen maalituubin ja kumihain kanssa, nuori ihminen ottamassa kännykällä kuva

Kannanotto: Kulttuurialan ja järjestöjen leikkaukset: hyvinvoinnin tuho vai vaikuttava säästötoimi?

Kulttuurialan leikkaukset herättävät kulttuurialan toimijoissa huolta, jota on ilmaistu useissa mielipidekirjoituksissa ja kannanotoissa. Kulttuurihyvinvointipooli julkaisi oman kannanottonsa kulttuurialan ja järjestöjen rahoituksen leikkauksiin elokuun lopulla. Kannanotto on julkaistu mm. Turun Sanomissa, Lapin Kansassa sekä Maaseudun tulevaisuudessa.

Lue kannanotto

 

            TUTKIMUKSET            

Tutkimuskatsaus: Musiikki ikääntyneiden hyvinvoinnin tukena

Tuoreessa tutkimuskatsauksessa tarkastellaan musiikin roolia ikääntyneiden hyvinvoinnin tukemisessa. Katsauksessa on mukana 141 vertaisarvioitua tutkimusta, jotka on julkaistu aikavälillä 2010–2022.


Katsauksen tulosten mukaan musiikkiosallistumisella on yhteys sekä ikääntyneiden subjektiiviseen eli koettuun että objektiiviseen hyvinvointiin. Katsauksessa tunnistetaan myös mekanismeja, joiden kautta musiikki voi tukea ikääntyneiden hyvinvointia. Näitä ovat muun muassa kognitiivinen ja fyysinen kuntoutuminen musiikin avulla, sosiaalinen osallistuminen ryhmämuotoisessa musiikkitoiminnassa sekä musiikin mahdollistama emotionaalinen tuki ja yhteyden luominen itseen.


Siltainsuu, H., & Peltola, H. (2024). Music as Support for Older Adults’ Wellbeing: A Scoping Review. Music & science, 7.

Tutustu tutkimukseen (englanniksi)

 

RAHOITUKSET            


Valtionavustussäästöt vaikuttavat Taiken avustushakuihin syksyllä 2024

Taiteen edistämiskeskuksen yhteisöjen avustushaut, mukaan lukien osallisuuden ja kulttuurihyvinvoinnin avustukset yhteisöille, käynnistyvät 1.10.2024. Taike järjestää avoimia infotilaisuuksia syksyn hauista.


Valtionavustussopeutuksista johtuen Taike tekee muutoksia syksyn 2024 valtionavustushakuihin. Tavoitteena on kohdentaa leikkaukset siten, että mahdollisuus ammattimaiseen taiteen tekemiseen säilyy ja taiteen uusiutuminen on mahdollista. Tarkemmista taiteenaloja ja tukimuotoja koskevista määrärahoista tiedotetaan ennen vuodenvaihdetta. 

Lue lisää säästöjen vaikutuksista

 

Juho Vainion säätiön apurahahaku 1.9.-30.9.2024

Juho Vainion säätiö myöntää apurahoja kansanterveyttä ja terveitä elämäntapoja edistäviin tutkimuksiin ja terveyttä edistäviin hankkeisiin. Säätiö myöntää pääsääntöisesti apurahoja henkilökohtaiseen työskentelyyn, kuten väitöskirjatyöhön ja post doc-tutkimukseen sekä ryhmille myönnettäviä hankeapurahoja. Säätiö voi myöntää apurahoja myös terveyttä edistäviin hankkeisiin sillä edellytyksellä, että hankkeeseen liittyy tieteellinen tutkimusosio ja/tai tieteellinen arviointi hankkeen vaikuttavuudesta ja hyödyistä.


Apurahoja voidaan kohdistaa kaikkia säätiön tarkoituksen mukaisia aiheita koskeviin tutkimuksiin ja hankkeisiin. Vuoden 2025 painopistealueena ovat tutkimukset ja hankkeet, joissa selvitetään keinoja terveyskäyttäytymisen muuttamiseen yksilö- tai väestötasolla. Vuodelle 2025 säätiö myöntää yhden 200 000 euron suurapurahan, jolla on tarkoitus tukea merkittävää ja laaja-alaista yhden tai useamman vuoden kestävää tutkimusta tai muuta terveyden edistämishanketta. 

Lue lisää apurahoista

 

Alli Paasikiven säätiön apurahahaku 16.9.-2.10.2024

Alli Paasikiven säätiö jakaa vuosittain apurahoja sekä kulttuuri- ja kehittämishankkeisiin että tutkimukseen, jotka edistävät säätiön tarkoitusta perheiden sosiaalisen turvallisuuden lisäämiseksi. Kulttuuriapuraha on vuoden kuluessa toteutettaville, säätiön tarkoitusta edistäville kulttuurihankkeille myönnettävä apuraha, jota voivat hakea yleishyödylliset toimijat, kuten rekisteröidyt yhdistykset ja säätiöt. Myönnettävät apurahat ovat suuruudeltaan 5 000–10 000 euroa.

Lue lisää kulttuuriapurahoista

 

Svenska Kulturfonden: Rekreation för äldre i Åboland 1.-30.9.2024 

Svenska Kulturfonden myöntää apurahoja ikääntyneiden virkistystoimintaan Turunmaan alueella. Tavoitteena on, että jokaisella ihmisellä on mahdollisuus osallistua kulttuuritoimintaan jokapäiväisessä elämässään iästä, terveydentilasta tai asumisjärjestelyistä riippumatta.


Toiminnan sisältö voi koostua taiteen ja kulttuurin kaikista lajeista. Kohderyhmänä ovat ensisijaisesti ikääntyneet, jotka ovat vaarassa jäädä muun säännöllisen kulttuuritarjonnan ulkopuolelle. Avustusta voivat hakea Turussa ja/tai Turunmaalla toimivat rekisteröidyt organisaatiot.

Lue lisää apurahoista (på svenska)

 

Suomen Kulttuurirahaston keskusrahaston lokakuun haku 10.10.-31.10.2024, myös Taidetta kaikille -apurahat 

Suomen Kulttuurirahasto myöntää lokakuun hausta apurahoja tieteelliseen ja taiteelliseen työskentelyyn sekä hankkeisiin ja hankintoihin. Haussa ovat myös Taidetta kaikille -apurahat, joita Kulttuurirahasto myöntää vuosittain taiteilijoille, taiteilijatyöryhmille sekä rekisteröityneille taiteen ammatillisille yhteisöille.


Taidetta kaikille -apurahan haettava vähimmäismäärä on 25 000 euroa. Apurahan tavoitteena on lisätä tukea ja hoitoa tarvitsevien ihmisten mahdollisuuksia kokea korkealaatuista taidetta ja siten edistää kulttuurista yhdenvertaisuutta. 

Lue lisää Taidetta kaikille -apurahoista

 

Culture Moves Europe EU-rahoitusta taiteilijoille ja pienille työryhmille

Culture Moves Europe on Goethe instituutin rahoittama liikkuvuustuki eurooppalaisille taiteilijoille ja pienille työryhmille. Tukea voi saada matkakuluihin ja elinkustannuksiin, ja se on tarkoitettu työskentelyyn, oppimiseen, tutkimiseen ja verkostoitumiseen – ei siis pelkästään valmiin teoksen esittelyyn.

 

Haku on käynnissä 30.11.2024 saakka ja hakemukset kootaan arviointiin aina kuun viimeisenä päivänä. Hakea kannattaa mahdollisimman hyvissä ajoin, sillä liikkuvuus voi alkaa aikaisintaan 60 päivää kuukausittaisen määräajan jälkeen.

Lue lisää hausta

 

JULKAISUT            

Oranssilla taustalla hymyilevä emoji sekä teksti saavutettavampi harrastus.

Saavutettavaharrastus.fi -verkkosivusto on avattu

Saavutettavaharrastus.fi -verkkosivuille on koottu tietoa Saavutettavampi harrastus -suosituksista ja -merkistä. Suositukset auttavat harrastustoimijoita tunnistamaan toiminnan onnistumiset ja kehittämiskohteet sekä poistamaan osallistumisen esteitä. Saavutettavampi harrastus -suositusten ja -merkin tuella pyritään varmistamaan, että yhä useamman on mahdollista löytää itselleen sopiva harrastus. Sivuston sisältöä kehitetään ja laajennetaan vielä syksyn aikana. Sivustolle on valmistumassa muun muassa suosituksiin liittyvä verkkokoulutus.

Tutustu sivuston materiaaleihin

 

Kuvassa neljä samanlaista kirjaa pöydällä vierekkäin. Kirjat ovat tässä tiedotteessa mainittu uusi teos Inclusive Education Through the Creative Arts in the Early Years.

Uusi kirja taidetoiminnasta varhaiskasvatuksen ammattilaisille

Miten taidetoiminta voi tarjota mahdollisuuksia osallistumiseen, ilmaisuun, yhteisöllisyyteen sekä jokaisen lapsen yksilöllisten kykyjen ja tarpeiden huomioimiseen? Tätä pohtivat kirjoittajat uudessa inklusiivisen varhaiskasvatuksen kirjassa Inclusive Education Through the Creative Arts in the Early Years.

Lue lisää teoksesta

 

Kuntien peruspalveluiden arviointiraportti 2023: Kunnat tukevat kulttuurin harrastamista – edellytyksiä ammattitaiteilijoiden toimintaan luodaan heikosti

Kuntien kulttuuripalveluiden arvioinnissa selvitettiin kuntien kulttuuritoimintaan käyttämiä resursseja, lakisääteisten tehtävien toteutumista sekä millaisia kulttuuripalveluja kunnissa oli tarjolla vuonna 2023. Peruspalvelujen arviointi on aluehallintovirastojen lakisääteinen tehtävä. Joka toinen vuosi toteutettavalla arvioinnilla seurataan, valvotaan ja arvioidaan peruspalvelujen saatavuuden yhdenvertaista toteutumista koko maassa.


Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore on toteuttanut vuodesta 2016 lähtien kuntien kulttuuripalvelujen arvioinnin opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta.


Tutustu peruspalveluiden arviointiraporttiin.

Tutustu raportin tuloksista laadittuun uutiseen

 

Koonti hyvinvointisuunnitelmien kulttuurikirjauksista löytyy Innokylästä

Taiteen edistämiskeskus on julkaissut koonnin hyvinvointialueiden hyvinvointisuunnitelmien taiteeseen, kulttuuriin ja kulttuurihyvinvointiin liittyvistä kirjauksista. Koonnissa on tarkasteltu 12 hyvinvointialueen suunnitelmia, jotka ovat aluevaltuuston hyväksymiä ja löytyneet verkosta 19.2.2024 mennessä. Julkaisua voi hyödyntää hyvinvointisuunnitelmien päivityksissä ja kulttuurihyvinvoinnin alueellisessa kehittämisessä. Koonnin on tehnyt taiteilija-asiantuntija Venla Korja, ja se perustuu hänen YAMK-opinnäytetyöhönsä Turun ammattikorkeakoulusta.

Lue lisää koonnista

 

OPINNÄYTETYÖT            

Erityistaidetoiminnasta sosiaalipalveluksi?

Turun seudulla toimiva Taidekeskus Into ry on vuodesta 2009 järjestänyt monipuolista taidetoimintaa erityistä tukea tarvitseville henkilöille kuten kehitysvammaisille ja autismin kirjolla oleville henkilöille. Katja Haukilahti selvitti opinnäytetyössään, miten Taidekeskus Inton tuottama taidetoiminta soveltuisi sosiaalipalveluna järjestettäväksi päivätoiminnaksi.


Selvityksen mukaan Taidekeskus Intolla olisi sosiaalialan resurssein täydennettynä erinomaiset edellytykset toteuttaa eri lakien nojalla järjestettävien päiväaikaisten sosiaalipalvelujen sisältöjä kuten päivätoimintaa ja työtoimintaa sekä myös sosiaalisena kuntoutuksena järjestettävää päivätoimintaa ja työtoimintaa.


Hautalahti, K. (2024) Selvitys Taidekeskus Inton erityistaidetoiminnan soveltuvuudesta sosiaalipalveluksi. YAMK-opinnäytetyö, Sosiaaliala, erityissosiaaliohjaus. Turun ammattikorkeakoulu.

Tutustu opinnäytetyöhön

 

Taikusydän on kulttuurihyvinvoinnin valtakunnallinen yhteyspiste.


Viestimme kulttuurihyvinvointialan ajankohtaisista uutisista noin kerran kuukaudessa.


#kulttuurihyvinvointi

Osoitelähde: Saat tämän viestin, koska olet postituslistallamme

taikusydan@turkuamk.fi

taikusydan.fi

Tilaa uutiskirje  |  Peruuta uutiskirje


Taikusydän
Joukahaisenkatu 3
20520 Turku