Taikusydän-uutiskirje 6/2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Taikusydän-uutiskirje

Lue selaimessa

Taikusydän-uutiskirje 6/2024


Kesä tuo tullessaan monia kulttuuritapahtumia, ja samalla loppukesästä suunnataan katseet jo tulevan syksyn tapahtumiin ja koulutuksiin. Taikusydän-tiimi lomailee heinäkuussa, ja seuraava uutiskirje lähetetään elokuun loppupuolella. Toivotamme kaikille erinomaista ja rentouttavaa kulttuurikesää! 


Taikusydämen tiimi

 

TAPAHTUMAT

Yleisöä kuuntelemassa SuomiAreenan keskustelua kauniissa kesäsäässä ulkona sekä SuomiAreenan logo.

Taidetta, demokratiaa, kulttuuria ja hyvinvointia SuomiAreena -festivaalilla 25.6.-28.6.2024

Suomen suurin yhteiskunnallinen festivaali SuomiAreena järjestetään Porissa heti juhannuksen jälkeisellä viikolla 25.–28.6.2024. Luvassa on mielenkiintoisia keskusteluita ja kohtaamisia myös taiteen, kulttuurin ja hyvinvoinnin teemojen äärellä.


Kulttuurihyvinvointipooli on mukana järjestämässä Lepää rauhassa, kokonaisvaltainen ihmisyys? -keskustelua tiistaina 25.6. klo 17 Olympiakomitean ja MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kanssa. Keskustelijoina ovat Sari Aalto-Matturi MIELI ry:stä, Rosa Meriläinen KULTA ry:stä, Taina Susiluoto Olympiakomiteasta sekä Frank Martela Aalto-yliopistosta. Keskustelun juontaa toimittaja Jussi Paasi. Keskustelun jälkeen lähdetään yhteiselle hyvinvointikävelylle. Samaan aikaan järjestetään myös mielenkiintoinen Porttiteatterin keskustelutilaisuus. Voit katsoa keskustelut myös streemattuna tai tallenteena MTV Katsomosta.


Kokosimme yhteen kulttuuriteemaisia keskusteluja ja muuta ohjelmaa SuomiAreenan ohjelmasta.

Lue lisää

 

Visionäärit Empatian kulmill - In the Hoods of Emphaty -näyttelyn mainos, jossa on muun muassa kuningas, rauhanmerkki ja taideteos.


Nuorten Visionäärien installaatio kutsuu katsojansa empatian kulmille purkutaidenäyttelyssä 

Visionäärit ovat työn ja koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria, jotka ottavat kantaa heille tärkeisiin asioihin taiteen avulla. Lasten ja nuorten säätiön Glow-työpajoissa syntyneet artivistiset teokset synnyttävät sillan alla kytevän mielenosoituksen, joka nostaa esiin tärkeitä näkökulmia nuorille tärkeistä teemoista kuten yksinäisyydestä, yhdenvertaisuudesta ja rauhasta. Empatian kulmilla -installaatioon voi tutustua osana Ihmemaa X -purkutaidenäyttelyä Keravan keskustassa 1.6.–18.8.2024. Näyttelyn liput ovat 12 € aikuiset ja 10 € lapset.

Lue lisää

 

Mielen hyvinvoinnin tapahtumia ja ryhmiä taiteen ammattilaisille ensi syksynä 

Syksyllä 2024 on tarjolla runsas ja monipuolinen kattaus mielen hyvinvoinnin tapahtumia ja ryhmiä taiteen, kulttuurin ja tapahtuma-alan ammattilaisille. Tapahtumia järjestetään osana “Mielen hyvinvoinnin ja työkyvyn tukeminen taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alalla" -hanketta, jossa ovat mukana Taiteen edistämiskeskus, Muusikkojen liitto, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto ja Cupore.    


Valmennus- ja vertaisryhmät kokoontuvat Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Rovaniemellä, Seinäjoella, Tampereella, Turussa ja Vaasassa. Lisäksi järjestetään kolme etäryhmää, jotka toteutetaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Hankkeen aikana järjestetään myös mielenterveyteen liittyvää koulutusta ja erilaisia työhyvinvointiin liittyviä tapahtumia ympäri Suomen.  

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

 

Save the date: Tervetuloa Uudenmaan kulttuurifoorumiin 24.9.2024 

Helsingin Musiikkitalon alalämpiö ja Camerata-sali täyttyvät kulttuurin ja luovien alojen väestä 24.9. Koko päivän kestävä Uudenmaan kulttuurifoorumi on suunnattu taiteilijoille, päättäjille, kulttuuripalvelujen tuottajille, luovien alojen yrittäjille, taide- ja kulttuurialan freelancereille, kunnille, korkeakouluille ja muille alasta kiinnostuneille. Uudenmaan kulttuurifoorumia voi seurata myös etänä Taiteen edistämiskeskuksen YouTube-kanavalta. 


Osana kulttuurifoorumia järjestetään Musiikkitalon alalämpiössä Uudenmaan kulttuurimarkkinat. Markkinoilla Uudenmaan kunnat ja hyvinvointialueet avaavat noin 30 tarjouspyyntöä taiteilijoille ja muille luovien alojen toimijoille. Tapahtumassa järjestetään myös tietoiskuja luovien alojen rahoitusmahdollisuuksista. 

Lue lisää Uudenmaan kulttuurifoorumista

 

TOIMINTAMALLIT

Kulttuurihyvinvoinnin puheeksioton mini-interventiomalli 

Miten sosiaali- ja terveysalojen ammattilaiset voisivat ottaa puheeksi luovuuden, kulttuuritoiminnan ja taiteen merkityksen hyvinvoinnille erilaisissa asiakaskohtaamisissa osana asiakas- ja palveluohjausta tai elintapaohjausta? Helsingin kaupungin johdolla kehitetään osana Kestävän kasvun hanketta (RRP) kulttuurihyvinvoinnin mini-interventiomallia, joka koostuu kolmesta asiakaskohtaamisessa esitettävästä kysymyksestä liittyen kulttuurihyvinvointiin.


Mallin suunnittelussa on hyödynnetty jo käytössä olevaa liikunnan mini-interventiomallia. Mukana kehittämisessä on myös muita hyvinvointialueita kuten Satakunta, Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja Pohjois-Pohjanmaa. Mallin kokeilut aloitetaan osana asiakastyötä kesällä ja syksyllä 2024.   

Tutustu kehitteillä olevaan malliin

 

KOULUTUKSET

Taiteen Sulattamon tulevia koulutuksia Helsingissä, Lahdessa ja Porvoossa 

Ilmoittautuminen Taiteen Sulattamon kokemusasiantuntija- sekä vertaisryhmänohjaajakoulutuksiin on käynnissä! 


Lahden Miete ry:ssä toteutettava Kokemusasiantuntija taiteen keinoin -koulutus järjestetään 12.9.-18.12.2024 (hakuaikaa 30.6. asti).  


Soveltavan taiteen vertaisryhmänohjaajakoulutuksia järjestetään syksyllä Helsingissä sekä Porvoossa. Taiteen Sulattamolla Helsingissä järjestettävä koulutus toteutuu 20.8.-15.11.2024 (hakuaikaa 4.8. asti). Porvoossa yhteistyössä Kumppanuustalo Myötätuulen kanssa toteutettava koulutus järjestetään 24.9.-20.12.2024 (hakuaikaa 1.9. asti).

Lue lisää vertaisryhmänohjaajakoulutuksista

 

Rumpua näpyttelevät kädet.

Ilmoittaudu syksyn Yhteisömusisointi (5 op) -opintoihin Metropoliaan    

Yhteisömusisointi-opintojaksolla (5 op) Metropoliassa musisoidaan laulaen ja soittaen, improvisoiden nk. circle song ja drum circle -menetelmillä kokonaisvaltaisesti opetuksessa liikettä hyödyntäen ja korvakuulolta musiikkia oppien. Ryhmässä oppiminen, vuorovaikutus musiikkitoiminnassa sekä reflektointi osana oppimisprosessia ovat tärkeitä teemoja. Opinnoissa ei tarvita aikaisempaa taustaa musiikin opinnoista. Koulutuksen hinta on 75 euroa. Kuva: Jarkko Mikkonen.

Lue lisää ja ilmoittaudu

 

Kulttuurihyvinvoinnin perusteet -verkkokurssi (3 op)  

Kokonaan verkossa oman aikataulun mukaan suoritettavalla kurssilla perehdytään kulttuurihyvinvoinnin perusteisiin kuten alan historiaan ja kehitykseen sekä keskeisiin käsitteisiin ja monitieteiseen tutkimukseen. Opintojen aikana tutustutaan kulttuurihyvinvointiin monitahoisena ilmiönä sekä kulttuurin merkitykseen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Verkkokurssilla avataan mahdollisuuksia kulttuurin ja taiteen sisältöjen ja menetelmien soveltamiseen saavutettavasti eri ammattialoilla osana muuttuvaa palvelujärjestelmää.  


Kurssin ovat toteuttaneet yhteistyössä Turun AMK, Taikusydän ja Turun yliopiston Sote-akatemia. Ilmoittautuminen avoimen AMK:n kautta alkaa 1.8.2024 ja päättyy 1.12.2024. Kurssin hinta on 45 euroa, ja sen voi suorittaa myös Turun yliopiston avoimen yliopiston kautta. Turun AMK:n ja yliopiston tutkinto-opiskelijoille kurssi on maksuton. 

Lue lisää ja ilmoittaudu kurssille

 

Syksyn yhteishaussa 28.8.-11.9.2024 jälleen kulttuurihyvinvoinnin YAMK-koulutuksia! 

Syksyn yhteishaku käynnistyy 28.8. Tarjolla on jälleen kulttuurihyvinvoinnin YAMK-koulutuksia sekä Turun AMK:ssa että Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa sekä kulttuuri- että sote-alan ammattilaisille. 

Tutustu koulutuksiin Opintopolussa

 

UUTISET

CuWeRE yhteistyöhön ruotsalaisen Kungliga Musikhögskolanin ja ShareMusic and Performing Arts:n kanssa 

Kulttuurihyvinvoinnin tutkimuksen ja koulutuksen osaamiskeskittymä CuWeRE, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm ja ShareMusic and Performing Arts -organisaatio (Ruotsi) ovat sopineet yhteistyöstä tutkimuksen, kehityksen, innovaatioiden ja koulutuksen alueilla. Sopimuksen avulla osapuolet pyrkivät vaikuttamaan yhteiskuntaan erityisesti edistämällä inklusiivisia musiikillisia käytänteitä ja haastamaan ableistista ajattelutapaa (vammattomuuden itsestään selvänä pitämistä) taiteissa.  


Lue lisää yhteistyöstä

 

Joukko iloisia ihmisiä.

The Irish Festival of Oulu on julkaissut neuroystävälliset ohjeet festivaaleilleen! 

The Irish Festival of Oulu (25.-29.9.2024) jatkaa saavutettavuutta ja inklusiivisuutta edistävää työtään julkaisemalla neuroystävälliset ohjeet tapahtumapaikoilleen. Suomen Autismiliiton koulutuksesta intoutuneena festivaali laati yksityiskohtaiset, selkokieliset ohjeet mm. tapahtumapaikoille saapumisesta, lippujen ostamisesta sekä tapahtumapaikkojen ympäristöstä. Ohjeet helpottavat neuroepätyypillisten ihmisten osallistumista festivaaleille. Ohjeiden myötä tapahtuman kulun ennakointi ja osallistumiseen valmistautuminen on entistä helpompaa - meille kaikille.

Tutustu ohjeisiin

 

Kulttuuripankki-verkkopalvelua laajennetaan

Pirkanmaan kulttuuripankki on Tampereen kaupungin ylläpitämä maksuton verkkopalvelu, joka kokoaa yhteen kulttuurin ja taiteen tekijät sekä heidän tilattavat palvelunsa. Kulttuuripankki-verkkopalvelun tavoitteena on lisätä taiteilijoiden työllistymistä, näkyvyyttä ja verkostoitumista sekä kulttuurin saatavuutta ja monipuolista käyttöä.


Kulttuuripankki-verkkopalvelun jatkokehittämiseen ja laajentamiseen on myönnetty 300 000 euroa opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuurin ja luovien alojen rakennetukea. Avustuksen myötä Kulttuuripankkia on mahdollista laajentaa kahdeksan muun maakunnan käyttöön. Jatkossa Kulttuuripankki-verkkopalvelu on käytössä Pirkanmaan lisäksi Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa, Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.


Lue lisää Kulttuuripankin laajenemisesta

 

JULKAISUT

Sanojen hoitavaa voimaa kouluihin ja päiväkoteihin 

Silja Mäen ja Annamari Typön toimittama uutuusteos Tarinat lapsen tienviittoina. Kirjallisuusterapian menetelmät koulumaailmassa esittelee kirjallisuusterapeuttisia menetelmiä, jotka toimivat tehokkaasti opetuksen tukena ja auttavat lapsia ja nuoria työstämään oppimista estäviä tunteita ja jännitteitä.  


Kirjassa esitellään kirjallisuusterapeuttisten menetelmien käyttöä päiväkodissa ja alakoulussa, yläkoulua ja toisen asteen koulutusta unohtamatta.


Mäki, S. & Typpö, A. (toim.) 2024. Tarinat lapsen tienviittoina — Kirjallisuusterapian menetelmät koulumaailmassa. Basam Books.


Tutustu julkaisuun

 

Siivet harrastuksille: Harrastamisen iloa, intoa ja ohjaajien tukea 

Inkeri Ruokosen, Sirke Pekkilän ja Sunna Maijalan toimittama Siivet harrastuksille – Ohjaajien kirjoituksia työstään kertoo harrastamisen riemusta sekä siitä, miten ohjaajat mahdollistavat uusia reittejä mielekkääseen ja innostavaan harrastustoimintaan. Keskeisiksi teemoiksi nousevat harrastustoiminnan innostavat työtavat, laadun kehittäminen sekä yhteistyön parhaat käytännöt.  


Julkaisu on toteutettu osana Harrastamisen Suomen mallin valtakunnallista kehittämistoimintaa, jonka tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Kirja on luettavissa avoimena julkaisuna Taideyliopiston sähköisessä julkaisuarkistossa. 


Ruokonen, I., Pekkilä, S., Maijala, S. (toim.) 2024. Siivet harrastuksille - Ohjaajien kirjoituksia työstään. Taideyliopisto. Helsinki.


Lue lisää julkaisusta

 

Ihminen lepää lattialla, taustalla viisi ihmistä katselee häntä.

Webinaaritallenne: Tanssi-liiketerapiatyöskentely väkivaltaa kokeneiden ihmisten kanssa  

Suomen Tanssiterapiayhdistyksen YouTube kanavalta löytyy yhdistyksen tuorein webinaaritallenne, jossa keskustellaan siitä, mikä on oleellista tanssi-liiketerapiatyöskentelyssä väkivaltaa kokeneiden ihmisten kanssa. Paneelikeskustelu tuo esille monipuolisesti tanssi-liiketerapian mahdollisuuksia eri ympäristöissä. Keskustelijoina ovat Asta Lehtimäki, Kaisa Selin ja Lena Pettersson, jotka kaikki työskentelevät väkivaltaa kokeneiden ihmisten kanssa. Keskustelua moderoi Päivi Pylvänäinen. 

Katso webinaari YouTubesta

 

TUTKIMUKSET

Väitöskirja: Rintasyöpäkokemuksista kirjoittamassa

Johanna Holopaisen tuore artikkeliväitöskirja käsittelee rintasyöpäkokemuksista kirjoittamista ja kirjallisuusterapeuttista ryhmäprosessia. Väitöskirjassaan hän tutkii kirjallisuusterapeuttisen työskentelyn soveltuvuutta rintasyöpäkokemuksen käsittelyssä sekä sairauden kokemuksen merkityksellistämistä kirjoittaen.  


Holopainen, J. 2024. Rintasyöpäkokemuksista kirjoittamassa. Tutkimus kirjallisuusterapeuttisen ryhmän prosessista ja merkityksistä. JUY Dissertations 286. Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta. Jyväskylän yliopisto.

Tutustu väitöskirjaan

 

OPINNÄYTETYÖT

Wäinö Senior: Uusin silmin museoon 

Johanna Seppä esittelee YAMK-kehittämistyötä, jossa luotiin Wäinö Senior -toimintamuoto Turun kaupungin taidemuseo WAMin käyttöön. Kehittämistyön tavoitteena oli lisätä saavutettavuutta, kehittää museon palveluita sekä mahdollistaa merkityksellisiä kokemuksia ja kohtaamisia niin taiteen, tarinoiden kuin ihmistenkin kanssa. Wäinö Senior -toiminta osoittautui osallistujille merkitykselliseksi ja luovaa ikääntymistä tukevaksi. Toimintamalli otetaan käyttöön uudistuvassa museossa sen avautuessa peruskorjauksen jälkeen vuonna 2026. 


Seppä, J. 2024. Opin uuden tavan katsoa taidetta, tai muutakin asiaa: Wäinö Senior -toiminnan kehittäminen ikääntyville museoasiakkaille. Kulttuuriala. YAMK-opinnäytetyö. Turun AMK.  

Tutustu opinnäytetyöhön

Teatterikummit harrastajateatterissa


Kirsi-Maria Lindholm esittelee opinnäytetyössään Forssan teatterissa toteutettua teatterikummitoimintaa. Teatterikummitoiminnassa uusille harrastajille nimitetään kummi, minkä myötä teatteritoimintaan osallistumisen kynnys madaltuu. Lindholm on kerännyt aineistoa usein menetelmin produktion aikana: loppupäätelmissään hän suosittelee teatterikummitoiminnan jatkamista Forssassa, sekä sen soveltamissa muiden harrastajateatterien toimintaan.  


Lindholm, K. 2024. Teatterikummitoiminta harrastajateatterissa: kokemuksia Forssan teatterista. Esittävä taide, teatteri. Opinnäytetyö. Turun AMK.  


Tutustu opinnäytetyöhön

 

BLOGIT

Teatteriharjoitus lavalla.

Blogipostaus pohtii inklusiivisen ammattiteatteri MoomsTeaternin merkitystä 

Kulttuurihyvinvointialan maisteriopiskelija Xanthippi Panagiotoun uusi blogipostaus pohtii kirjoittajan ajatuksia ja vaikutelmia MoomsTeaternista, joka on Ruotsin Malmössä toimiva inklusiivinen ammattiteatteri.  
 
From takers to givers with different abilities -kirjoitus on luettavissa Metropolia AMK:n Korkeapainetta - Näkökulmia kulttuurihyvinvoinnin edistämiseen -blogissa. 


Kuva: Lars Dareberg 


Lue blogi (englanniksi)
Hampaanmuotoisia värikkäitä esineitä ja vesivärimaalauksia.

Hymyillen kohti hyvinvointia - luovuus ja leikki osana suuhygienistin työtä  

Miten luovuuden menetelmin voidaan edistää suun terveyttä? Creativity and Arts in Social and Health Fields -tutkinnosta Metropoliasta valmistunut Suuhygienisti (YAMK) Jonna Kultanen tutki opinnäytetyössään tätä teemaa esikouluikäisten lasten luovan ryhmätoiminnan kautta. Tutustu Jonnan blogiin, jossa hän kertoo havainnoistaan. 


Hymyillen kohti hyvinvointia -blogikirjoitus on luettavissa Metropolia AMK:n Korkeapainetta - Näkökulmia kulttuurihyvinvoinnin edistämiseen -blogissa.  

Lue blogi

 

Taikusydän-blogi: Valokuvat johdattavat työhyvinvointia lisääviin tarinoihin 


Työnohjaus on oman työn tutkimista, arviointia ja kehittämistä, joka tapahtuu koulutetun työnohjaajan avulla useamman tapaamiskerran prosessissa. Psykiatrinen sairaanhoitaja, psykoterapeutti ja voimavarakeskeinen työnohjaaja Sari Reimanin YAMK-kehittämishankkeesta käy ilmi, että osana työnohjauskeskustelua toteutettu valokuvatyöskentely voi toimia työn kehittämisen ja työhyvinvoinnin tukena. 


Lue blogi

Taikusydän-blogi: Tietoisuustaitoja voi harjoitella luovasti valokuvaamisen ja sanataiteen avulla 

Tietoisuustaitojen harjoittamista (mindfulness) on käytetty jo vuosia stressin hallinnassa hyvin tuloksin. Tietoisuustaitoja on mahdollista harjoitella myös taiteen avulla. Artenomi ja kuvataiteilija (YAMK) Nina Soini kehitti kulttuurihyvinvoinnin YAMK-opinnäytetyössään valokuvaamista ja sanataidetta yhdistävää toimintaa, jolla voisi tukea nuorten jaksamista.


Kuvatarinapaja-toiminnan ytimessä on haahuilu kameran kanssa havainnoiden rauhassa ympäröivää maailmaa sekä kuvista inspiraationsa saava sanataidetyöskentely.  

Lue blogi

Taikusydän on kulttuurihyvinvoinnin valtakunnallinen yhteyspiste.

Viestimme kulttuurihyvinvointialan ajankohtaisista uutisista noin kerran kuukaudessa.


#kulttuurihyvinvointi

Osoitelähde: saat tämän viestin, koska olet postituslistallamme.



taikusydan@turkuamk.fi

taikusydan.fi

Facebook
Instagram

Tilaa uutiskirje |  Peruuta uutiskirje 


Taikusydän
Joukahaisenkatu 3
20520 Turku