Taikusydän-uutiskirje 5/2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Taikusydän-uutiskirje

Lue selaimessa

Taikusydän-uutiskirje 5/2024


EU-vaalit eli europarlamenttivaalit järjestetään 9.6.2024. Ennakkoäänestysaika alkaa 29.5.2024. Kulttuuri, taide ja kulttuuriperintö ovat keskeisessä roolissa, kun Euroopan tulevaisuutta muovataan. Kulttuurilla ja taiteella on annettavaa niin demokratian, turvallisuuden, talouden kuin hyvinvoinninkin tukemiselle ja kasvulle Euroopassa. 


Viime vuosina myös eurooppalaiset kulttuurihyvinvoinnin toimijat ovat yhdistäneet voimiaan ja tiivistäneet yhteistyötään niin hankkeissa, verkostoissa kuin politiikkatason toimissakin. Kulttuurihyvinvointi "Culture and Health" on sisällytetty teemana myös EU-komission kulttuurin työsuunnitelmaan vuosille 2023-2026. Teemaa käsitellään mm. EU:n OMC-työryhmässä, joka tuo yhteen jäsenmaiden asiantuntijoita vaihtamaan hyviä käytäntöjä liittyen politiikatoimien ja rahoituksen kehittämiseen.


Kulttuuri ja taide yhdistävät Eurooppaa! Ne kannattaakin nostaa rohkeasti mukaan EU-vaalikeskusteluihin ja kohtaamisiin europarlamenttin pyrkivien ehdokkaiden kanssa. Äänestä siis ehdokasta, jolle kulttuurin, taiteen ja luovan alan toimijoiden työskentelyedellytysten edistäminen ja kulttuurihyvinvoinnin tukeminen on tärkeää!


Anna-Mari Rosenlöf

 

UUTISET

Taikusydämen kahdeksas toimintavuosi keskittyi tiedon levittämiseen kulttuurihyvinvoinnista

Taikusydämen vuoden 2023 toiminnan raportti on valmistunut. Vuoden painopisteitämme olivat muun tiedon levittäminen kulttuurihyvinvoinnista sekä kulttuurihyvinvointialan dokumentointi ja alaa hahmottavan julkaisun tuottaminen kuntien, järjestöjen ja hyvinvointialueiden sekä kulttuurihyvinvointialan ammattilaisten ja opiskelijoiden käyttöön. Kokosimme yhteen joitakin poimintoja vuoden toiminnasta.


Lue lisää vuoden 2023 toiminnasta

 

Piirretty kuva vihreästä veneestä aalloilla.

Kulttuurivene – mielen hyvinvointia kulttuurista: tulosta juliste käyttöösi

Kulttuurivene-julisteessa kuvataan tapoja kokea taidetta ja kulttuuria sekä rohkaistaan etsimään tahoja, jotka tarjoavat kulttuuritoimintaa. Julisteen kysymykset auttavat hahmottamaan kuinka kulttuuria voi tuoda osaksi arkea omilla valinnoilla. Voit ladata Kulttuurivene-julisteen käyttöösi Terveyttä kulttuurista mielenterveysseura ry:n verkkosivulta. Julisteen lisäksi sivulle on koottu matalalla kynnyksellä toteutettavia kulttuurihyvinvointivinkkejä.

Lue lisää ja tulosta juliste käyttöösi

 

Kulttuurihyvinvointi on vahvasti osana Pirkanmaan lakisääteisestä hyvinvointisuunnitelmaa

Pirkanmaan hyvinvointialueen lakisääteinen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma 2023–2026 hyväksyttiin aluevaltuustossa helmikuussa 2024. Se linjaa velvoittavia toimenpiteitä hyvinvointialueelle ja ehdottaa tehtäviä kuntien ja järjestöjen yhdyspintatyöhön. Suunnitelmaan on kirjattu useita kulttuurihyvinvointiin liittyviä toimenpiteitä ja toteutumisen arviointikriteerejä. Se ohjaa mm. edistämään kulttuuritoiminnan saavutettavuutta osana sote-palveluita. Pääsuunnitelman kulttuurikirjaukset alkavat sivulta 54. Tutustu myös muihin Pirhan hyvinvointisuunnitelmiin ja hyte-toimintaan tästä linkistä.


Tutustu hyvinvointikertomukseen ja -suunnitelmaan

 

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton jäsenverkosto saavutti lähes puolitoista miljoonaa lasta vuonna 2023

Jokainen taidetoiminnan avulla tavoitettu lapsi on tärkeä. Vuonna 2023 Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton jäsenkeskukset kohtasivat lähes 1 400 000 lasta ja nuorta. Liiton jäsenten toiminta tavoitti lapsia ympäri Suomen 294 kunnassa.


Lastenkulttuuritoimijoiden tuottamien palvelujen yleisöä ovat lapset, perheet ja heidän kanssaan toimivat ammattilaiset. Liiton jäsenet järjestivät vuonna 2023 työpajoja ja kerhotoimintaa, avointa kulttuurikeskustoimintaa, tapahtumia, festivaaleja, esityksiä ja näyttelyitä sekä koulutuksia. Kaikkiaan toteutuneita lastenkulttuurisisältöjä oli 26 552.

Lue lisää liiton vuoden 2023 toiminnasta

 

TAPAHTUMAT

Kymmenes Mental Health Art Week virittää yhteyksiä taiteen ja kulttuurin keinoin 20.-26.5.2024 

MIELI ry:n koordinoima Mental Health Art Week (MHAW) -tapahtumaviikko järjestetään tänä vuonna jo kymmenettä kertaa. Lukuisten paikallisten kumppanien lisäksi vuoden valtakunnallisena tapahtumayhteistyökumppanina toimii tänä vuonna Suomen Sinfoniaorkesterit ry. Ohjelmaa löytyy ympäri Suomen.


Lue lisää tapahtumaviikosta

 

Tapahtumamainos Mahdollisuuksien maisemia -tapahtumasta.

Mahdollisuuksien maisemia - luovuus, mielikuvitus ja hyvinvointi 2.-3.10.2024 Metropoliassa - tapahtuman ilmoittautuminen on auennut!

Mahdollisuuksien maisemia on vuosittainen tapahtuma, joka lisää ymmärrystä luovuuden, mielikuvituksen ja luovan toiminnan merkityksistä hyvinvoinnillemme. Tapahtuma kutsuu eri alojen ammattilaisia ja opiskelijoita. Tapahtuman ohjelma on nyt julkaistu ja ilmoittautuminen avattu. Paikkoja on rajoitetusti.


Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu

 

Suomen suurin yhteiskunnallinen festivaali SuomiAreena Porissa 25.6.-28.6.2024

Tämän vuoden SuomiAreenan ohjelma julkaistaan toukokuun lopulla. Keskusteluita voi tuttuun tapaan seurata paikan päällä Porissa tai MTV Katsomon kautta. Seuraa tapahtuman verkkosivuja ja tutustu sisältöihin!


Lue lisää tapahtumasta

 

Katso Facebook-livetallenne Kulttuurihyvinvointipoolin EU-vaalipaneelista 18.5.

Kulttuurihyvinvointipooli järjesti lauantaina 18.5. Lapinlahden Lähteellä EU-vaalipaneelin kulttuurin ja taiteen merkityksestä eurooppalaisten arvojen, demokratian ja hyvinvoinnin rakentajina. Tilaisuudessa keskustelivat Rosa Meriläinen (vihr.), Riku Nieminen (vas.), Oona Hagman (r.) sekä Sami Ronkola (kesk.). Tilaisuutta fasilitoivat Suomen Nuorisoseurat ry:n pääsihteeri Annina Laaksonen sekä nuori vaikuttaja Sandra Strömberg. Tilaisuuden voi katsoa Facebook-livetallenteena Taiteen Sulattamon Facebook-sivujen kautta. Tallenteelta puuttuvat alkuesittelyt, joten pääset hyppäämään mukaan suoraan keskusteluun!

Katso video Taiteen Sulattamon Facebookista

 

HANKKEET JA TOIMINTAMALLIT

Kuva virtuaalisen taidepuutarhan salista, jossa on taideteoksia seinällä.

Suomen ensimmäinen sairaalamaailmaan tuotettu virtuaalinen taidegalleria on avattu Sairaala Novaan

Taidepuutarha on virtuaalinen galleriatila, joka yhdistää hoitotyöhön kuvataiteen, musiikin sekä valo- ja tilataiteen elementtejä. Taidepuutarhan idea sai alkunsa Sairaala Novan sädehoitoyksikön henkilöstön toiveesta luoda yksikön tiloihin miellyttävämpi tunnelma, joka edistäisi potilaiden toipumista, lievittäisi hoitoihin liittyviä pelkoja ja tekisi osastolla vierailusta miellyttävämpää pitkien hoitojaksojen aikana. Taidepuutarhan luontoaiheiset taideteokset ja tilan keskeltä avautuva järvimaisema ohjaavat potilaiden ajatuksia ja aisteja rauhoittavaan, kesäiseen kansallismaisemaan.


Tutustu virtuaaligalleriaan

 

Tarmoa-digipalveluun kutsutaan kulttuuritoimijoita

DigiFinlandin koordinoiva projektipäällikkö Hanna Vainio esittelee Tarmoa-digipalvelua Taiken infovideolla. Videolla kuullaan muun muassa, miksi kulttuuritoimijoiden kannattaisi lähteä mukaan Tarmoaan. Tarmoa-verkkopalvelu tuo hyvinvointialueen, kunnan ja kolmannen sektorin hyvinvointia ja terveyttä edistävät palvelut helposti kansalaisten ja ammattilaisten saataville. Palvelua kehitetään kansallisesti ja se on muita hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluja täydentävä työkalu.


Katso video YouTubesta

 

Uudenmaan kulttuurimarkkinat -hanke järjestää infotilaisuuksia taiteilijoille ja luovan alan toimijoille

Uudenmaan kulttuurimarkkinat -hankkeen tavoitteena on vahvistaa kulttuurin yhdenvertaista saatavuutta Uudenmaan alueella sekä lisätä taiteilijoiden ja luovan alan freelancereiden työllistymistä. Hanke järjestää taiteilijoille ja luovan alan toimijoille kesäkuussa infotilaisuuksia siitä, miten hankkeeseen voi osallistua ja minkälaisia kulttuuripalveluita kunnat ovat kiinnostuneita ostamaan hankkeen aikana. Infot toteutetaan Teamsin välityksellä 6.6.–18.6.2024.


Ilmoittaudu infotilaisuuksiin ja lue lisää hankkeesta

 

Kysely kulttuurialojen palveluiden myyjille ja välittäjille, vastaa 15.7.2024 mennessä!

Kulttuurialalla myydään ja välitetään elämys- ja asiantuntijapalveluja sekä yksityissektorin että kuntien tarpeeseen. Osaamista ja sisältöä aloilla on, mutta valtaosa siitä on vielä piilossa. OKM:n tukema kaksivuotinen Gigle Oy:n OMA-hanke kerää yhteen tietoa siitä, mitä palveluita halutaan ostaa, mistä kanavista ja mihin hintaan. Millaista tukea myyntitaitojen kehittämiseen kaivataan ja millaisia asenteita ja visioita alalla on? 

Asiantuntijahaastattelujen ja kyselystä saatavan tiedon pohjalta hankkeessa luodaan kaikille avoin digitaalisen myynnin ja välittämisen malli, jonka avulla palveluja voidaan myydä ja välittää tehokkaammin digitaalisessa ympäristössä. 

Kyselyssä huomioidaan yhtenä näkökulmana myös terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen - on erittäin tärkeää saada myös kulttuurihyvinvoinnin parissa työskentelevien tekijöiden näkökulma mukaan!

Kyselyyn vastaaminen kestää noin 15–20 minuuttia. Vastaajien kesken arvotaan Giglen digitaalisen myynnin koulutus (arvo 990 €) sekä viisi kahden lipun pakettia Stella Polaris Improv Theatre ja Teatterikeskus ry -jäsenten esityksiin.

Vastaa kyselyyn

 

TYÖMAHDOLLISUUDET

Kuvataideterapeutti, tanssiliiketerapeutti ja musiikkiterapeutteja HUS:n lasten ja nuorten toimialalle

HUS laajentaa taideterapioiden tarjontaa lasten ja nuorten sairauksien toimialalla portaittain vuosina 2024–2026. Olemassa olevien kahden musiikkiterapeutin lisäksi taideterapiatiimiä laajennetaan määräaikaisella ja osa-aikaisella kuvataideterapeutilla ja tanssi-liiketerapeutilla sekä kahdella musiikkiterapeutilla. Potilasryhmät, joille taideterapioita tarjotaan ovat mm. tehohoidossa ja palliatiivisessa hoidossa olevat lapset, palovammapotilaat, toiminnallisia häiriöitä sairastavat, lastenneurologiset potilaat, vastasyntyneet vanhempineen sekä lastenpsykiatrian pienet ja kouluikäiset lapset perheineen. Haku työtehtäviin päättyy 30.5.2024.


Lue lisää työpaikoista

 

KOULUTUKSET

Ilmoittautuminen käynnissä Creativity, Health and Well-being (10 op) -opintoihin Metropoliaan

Creativity, Health and Well-being -opinnot on suunnattu sosiaali- ja terveysalojen sekä kasvatus- ja kulttuurialojen ammattilaisille, jotka ovat kiinnostuneita vahvistamaan ammatillista osaamistaan terveyden edistämisen, hyvinvoinnin, osallisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistamiseen yhteiskunnassa luovuuden ja taidetoiminnan avulla. Opinnot sijoittuvat elo-marraskuuhun 2024 ja ilmoittautumisaika on 15.5.-1.8.2024. Opintojen hinta on 150 euroa ja kieli englanti.


Lue lisää ja ilmoittaudu (englanniksi)

 

RAHOITUKSET

Jenny ja Antti Wihurin rahasto: Kevään yleinen apurahahaku 09.05.2024 - 31.05.2024

Jenny ja Antti Wihurin rahaston yleinen apurahahaku päättyy 31.5.2024. Apurahoilla tuetaan työskentelyä, uusia avauksia ja toiminnan kehittämistä tieteen, taiteen ja yhteiskunnallisen toiminnan aloilla.


Lue lisää apurahahausta

 

Terveyden edistämisen määräraha, hakuaika 13.5.-14.6.2024

Terveyden edistämisen määräraha on harkinnanvarainen, vuosittain haettavaksi julkaistava rahallinen tuki. Tänä vuonna yksi haun painopiste on Iäkkäiden sekä omaishoitajien toimintakyvyn ja hyvinvoinnin edistäminen. Tavoitteina on ikäihmisten elämänlaadun parantuminen, elämän merkityksellisyys ja mielekkyyden kokemusten vahvistuminen, toimintakyvyn ja osallisuuden kokemuksen paraneminen ja säilyminen, ennakoivan toiminnan lisääntyminen ja tehostuminen.

Lue lisää määrärahan hakemisesta

 

TUTKIMUKSET

Väitöstilaisuus: Rintasyöpäkokemuksista kirjoittamassa: Tutkimus kirjallisuusterapeuttisen ryhmän prosessista ja merkityksistä

FM Johanna Holopainen tutki väitöskirjassaan rintasyöpäkokemuksista kirjoittamista ja kirjallisuusterapeuttista ryhmäprosessia ja osallistujiensa sille antamia merkityksiä. Väitöskirjan tarkastustilaisuus järjestetään 1.6.2024 klo 12 Jyväskylän yliopistossa ja tilaisuutta voi seurata myös etäyhteydellä.


Lue lisää väitöstutkimuksesta ja -tilaisuudesta

 

Väitöstutkimus: Musiikkiterapia voi vahvistaa varhaisnuorten tunnetaitojen kehittymistä

FM Maija Salokiven väitöstutkimus antaa kattavan kuvan varhaisnuorten tunnetaitojen tukemisesta musiikkiterapian avulla. Tutkimuksessa määritellään, mitä tunnetaidot käytännössä tarkoittavat ja miten musiikkiterapeutit työskentelevät tunnetaitojen edistämiseksi mielenterveysongelmista kärsivien varhaisnuorten kanssa. Tämän lisäksi kuvataan tunnetaitojen arviointivälineen kehittämistä.


Salokivi, M. 2023. Developing a Music Therapy Assessment Tool to Evaluate Emotional Skills in Early Adolescence. Jyu Dissertations 694. Faculty of Humanities and Social Sciences. University of Jyväskylä.

Lue lisää tutkimuksesta

 

JULKAISUT

Pelit tekevät hyvää – uusi kirja esittelee pelitaidetta kulttuurihyvinvoinnin edistäjänä

Peliteollisuuden ja taidekentän yhdyspinnoilta ponnistavassa kirjassaan pelitaiteen läänintaiteilijana toiminut Jaakko Kemppainen avaa pelejä taidemuotona sekä yhdistää pelaamisen erityispiirteitä tutkittuun tietoon kulttuurin hyvinvointivaikutuksista. Kemppainen esittelee pelit toimijuuden ja vuorovaikutteisuuden taiteena, jolla on paljon hyödyntämismahdollisuuksia kulttuurihyvinvoinnin kentällä ja joka edesauttaa pelaajiensa hyvinvointia monin eri tavoin.

Lue lisää julkaisusta

 

Taikusydän on kulttuurihyvinvoinnin valtakunnallinen yhteyspiste.

Viestimme kulttuurihyvinvointialan ajankohtaisista uutisista noin kerran kuukaudessa.


#kulttuurihyvinvointi

Osoitelähde: saat tämän viestin, koska olet postituslistallamme.



taikusydan@turkuamk.fi

taikusydan.fi

Facebook
Instagram

Tilaa uutiskirje |  Peruuta uutiskirje 


Taikusydän
Joukahaisenkatu 3
20520 Turku