Taikusydän-uutiskirje 3/2025
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Taikusydän-uutiskirje 3/2025

Lue selaimessa

Taikusydän uutiskirje 3/2025

Tästä uutiskirjeestä löydät runsaasti kulttuurihyvinvoinnin tapahtumia. Vinkkaamme erityisesti Turussa  23. toukokuuta järjestettävästä taidereseptiseminaarista sekä Taikusydän-webinaareista 2.4. ja 21.5. Merkitse jo nyt kalenteriisi syksyn kiinnostavin kansainvälinen kulttuurihyvinvoinnin tapahtuma Culture and Health Forum, joka järjestetään Turussa 29.9.-30.9. Muista vinkata alue- ja kuntavaaliehdokkaille Kulttuurihyvinvointipoolin vaalioppaasta myös vaalien jälkeen, kun uudet päättäjät aloittavat tehtävässään. 


Taikusydämen tiimi 

 

Kuvassa olevassa tekstissä lukee: Päättäjän pöydällä. Poista osallistumisen esteitä ja pidä päätöksenteossa mielessä lapset ja nuoret, ikääntyneet, erityistä tukea tarvitsevat ja eri tavoin haavoittuvassa asemassa olevat.

Alue- ja kuntavaalit 2025: Vinkkaa kulttuuri-hyvinvoinnista ehdokkaalle!

Kulttuurihyvinvointipoolin vaaliopas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja tietoa siitä, miten kulttuurihyvinvointi voi edistää kuntien ja hyvinvointialueiden asukkaiden hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Oppaasta on hyötyä myös kulttuurikentällä työskenteleville sekä kuntien, järjestöjen ja hyvinvointialueiden työntekijöille, jotka haluavat edistää asukkaidensa ja asiakkaidensa hyvinvointia taiteen ja kulttuurin keinoin.

Tutustu vaalioppaaseen

 

Somemainos Culture And Health Platform Suomen projektihaku on auki 31.3.2025 saakka! Co-funded by the European Union.

Culture And Health Platform -projektiehdotusten haku vuodelle 2025 Suomessa on avoinna vielä 31.3.2025 saakka!

Culture And Health Platform -hanke tukee Suomessa neljää kulttuurihyvinvointiprojektia, joista kolme saa 8 000 euron rahoituksen ja yksi 10 000 euron rahoituksen. 10 000 euron projektin rahoittaa Turun kaupungin kulttuurin kärkihanke. Culture And Health Platform -hanketta rahoittaa Euroopan unioni.


Projektiapurahaa voivat hakea yksittäiset taiteilijat tai taiteilijaryhmät, joilla on kokemusta työskentelystä eri yhteisöjen kanssa ja kiinnostusta kehittää osaamistaan kulttuurihyvinvoinnin alalla. Projektiehdotusten haku on avoinna 31.3.2025 saakka!


Lue lisää hausta

 

            TAPAHTUMAT            

 

Taikusydän-webinaari: Pirkanmaa, Pohjanmaa ja Kanta-Häme 2.4.2025, klo 13–15

Taikusydämen alueverkostojen webinaarissa pureudutaan kulttuurihyvinvoinnin ajankohtaisiin teemoihin Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Pohjanmaan näkökulmista. Webinaarissa kuulet muun muassa kulttuurihyvinvoinnin laatukriteeristöstä ja sen soveltamisesta käytännössä Tanssikummi®-toiminnassa Tampereen alueen Pirhan ikääntyneiden asumispalveluissa, Taiteilija kotona -toiminnasta Pohjanmaan hyvinvointialueen kotihoidossa sekä Kanta-Hämeen kulttuurihyvinvoinnin yhdyspintatyöstä.

Lue lisää ohjelmasta ja ilmoittaudu 28.3. mennessä

 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kansallisen palvelukonseptin tulokset käyttöön -seminaari, 13.5.2025, hybriditoteutus, Helsinki

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintamalleja ja digitaalisia ratkaisuja on kehitetty Suomen kestävän kasvun ohjelman (RRP) tuella kaikilla hyvinvointialueilla ja Helsingin kaupungissa vuosina 2022–2025. Koko päivän tapahtumassa kuulet alueellisia esimerkkejä ja pääset tutustumaan näyttelypisteisiin. Ohjelmassa on mukana myös kulttuurihyvinvoinnin näkökulmia! Ilmoittautuminen paikan päälle päättyy 6.5. tai paikkojen täyttyessä. 


Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu

 

Kulttuurisen vanhustyön hyvät käytännöt -iltapäivä 14.5.2025, hybriditoteutus, Helsinki

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala sekä sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut järjestävät Kulttuurisen vanhustyön hyvät käytännöt -iltapäivän 14.5. klo 12–16. Tapahtuma on suunnattu kaikille ikääntyneiden kulttuuritoiminnan ja sen kehittämisen parissa toimiville ammattilaisille ja opiskelijoille. 


Tilaisuudessa kuulet, miten ikääntyneiden kulttuurisia oikeuksia ja kulttuurin saavutettavuutta edistetään Helsingissä. Pääset tutustumaan ajankohtaisiin hyviin käytäntöihin sekä verkostoitumaan muiden toimijoiden kanssa. Voit osallistua tapahtumaan joko paikan päällä Helsingin Kaupungintalolla tai verkossa striimin kautta Helsinki-kanavalla. 


Jos tulet paikan päälle, ilmoittaudu mukaan osoitteessa onni.hel.fi. Kirjoita Palvelutunnuksella-kohtaan KULTVANH > Paina kirjaudu > Paina ilmoittaudu > Täytä pakolliset yhteystiedot > Paina Seuraava ja Hyväksy*. Mukaan mahtuneille lähetetään sähköpostitse kutsu noin kaksi viikkoa ennen tapahtumaa. Jos seuraat tapahtumaa Helsinki-kanavalla, sinun ei tarvitse ilmoittautua.


Osallistu tilaisuuteen katsomalla suoraa lähetystä Helsinki-kanavalla

 

Taikusydämen alueverkostokuva, jossa on Suomen kartta sekä erilaisia symboleita kuten elokuvakamera, naamioita, väripaletti, kirja ja nuotteja.

Taikusydän-webinaari: Taide työllistymisen ja hyvinvoinnin tukena 21.5.2025 klo 13–15

Taikusydämen alueverkostojen webinaarissa pureudutaan taiteeseen työllistymisen ja hyvinvoinnin tukena Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan näkökulmista. Webinaarissa kuulet muun muassa luonnon, luovuuden ja taiteen yhteyksistä hyvinvointiin LUMI- ja Sinipyrstö-hankkeissa, taideperustaisista työmenetelmistä nuorten tukena Rovaniemen Ohjaamon toiminnassa sekä taidelähtöisistä menetelmistä nuorten osaamisen vahvistamisessa Oulun Nurkan Gallerian toiminnassa. 


Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

 

Taideresepti mielen hyvinvoinnin tukena -seminaari 23.5.2025, Turku

Seitsemän Itämeren alueen maan yhteistyössä toteuttama Arts on Prescription in the Baltic Sea Region -hanke järjestää Taideresepti mielen hyvinvoinnin tukena -seminaarin perjantaina 23. toukokuuta klo 9.00–14.30 Turussa (Auditorio Lemminkäinen, Lemminkäisenkatu 30). 


Seminaarin aamupäivässä kuullaan hankkeessa kehitetystä taidereseptikonseptista, käytännön kokemuksista taidereseptitoimintamallin pilotoinnista ja vakiinnuttamisesta, sekä arviointituloksia yhteensä 24 taidereseptipilottia kattavasta arvioinnista. Aamupäivän aikana keskitytään lisäksi pohtimaan taidereseptitoimintamallin sovellettavuutta Suomen kontekstissa. Iltapäivällä seminaarin osallistujilla on mahdollisuus osallistua kokemuksellisiin taidetyöpajoihin (luova kirjoittaminen ja tanssi).


Tilaisuuden aamupäivän ohjelmaa klo 9.00–12.15 on mahdollista seurata myös etäyhteyksin. Iltapäivän taidetyöpajoihin klo 13.15–14.30 osallistuminen on mahdollista vain paikan päällä. Seminaarin kielet ovat on suomi ja englanti.


Kuva: Naamiotyöpaja Puolan Gryfinossa. Kuva: Marta Ciesielska.

Tutustu seminaarin ohjelmaan ja ilmoittaudu tilaisuuteen

 

Pohjoismaisen kulttuurihyvinvointialan tutkijaverkoston tapaaminen 27.5.2025: teemana taideresepti

Pohjoismainen kulttuurihyvinvointialan tutkijaverkosto Nordic Arts & Health Research Network järjestää tiistaina 27. toukokuuta klo 10.00–11.30 (Suomen aikaa) tutkijatapaamisen, jonka teemana on taideresepti (Arts on Prescription). Tapaaminen järjestetään etänä Zoomissa. Tapaaminen on avoin vain tutkijaverkoston jäsenille. Tapaamisen kieli on englanti. 

Lue lisää tutkijatapaamisesta (englanniksi)

 

SAVE THE DATES: Culture and Health Forum 29.9.-30.9.2025, Turku

Kansainvälinen CultureAndHealth Platform -hanke järjestää Turussa syyskuun lopulla kaksipäiväisen tapahtuman, jonka teemana on taiteen ammattilaisten työskentely kulttuurihyvinvointialalla. Luvassa on puheenvuoroja, taiteilija- ja projektiesittelyitä, tutkimustietoa, työpajoja, taidetta, keskusteluita ja mahdollisuuksia kansainväliseen verkostoitumiseen. Tapahtuman kieli on englanti. Tapahtuma on avoin kaikille kulttuurihyvinvoinnin teemoista sekä kansainvälisestä yhteistyöstä kiinnostuneille. Merkitse ajankohta jo kalenteriisi! Seminaari on maksuton. Ilmoittautuminen tapahtumaan käynnistyy kesäkuussa 2025.


Kaksipäiväinen tapahtuma jatkuu 1.–2.10. järjestettävällä, taiteen ammattilaisille suunnatulla kansainvälisellä koulutuksella, jonka osallistujahaku avautuu myös kesäkuussa. Koulutus on tarkoitettu erityisesti taiteilijoille, joilla on hieman kokemusta kulttuurihyvinvointialalta ja kiinnostusta kehittää työskentelyään erilaisten yhteisöjen ja yksilöiden kanssa heidän hyvinvointinsa tukemiseksi. Koulutukseen valitaan 30 osallistujaa eri puolilta Eurooppaa. 

 

Joukko ihmisiä jonossa järvessä päässään vihreät hatut, tanssivat jonossa.

Mental Health Art Week (MHAW) -tapahtumaviikko, 19.5. – 25.5.2025: tule mukaan!

MIELI ry:n koordinoima valtakunnallinen Hyvää mieltä kulttuurista eli Mental Health Art Week (MHAW) järjestetään tuttuun tapaan viikolla 21. Tapahtumaviikko tarjoaa matalan kynnyksen kulttuurielämyksiä, keskustelutilaisuuksia, työpajoja ja luovia kohtaamisia lähes 30 kaupungissa eri puolella Suomea. Tänä vuonna keskitymme voimavaroihin ja muistutamme selviytymiskeinoista luovin keinoin. Tapahtuman valtakunnallinen yhteistyökumppani on Sirkuksen ja Tanssin tiedotuskeskus. 


Tule mukaan toteuttamaan MHAW-tapahtumaviikkoa! Tutustu tapahtuman verkkosivuihin ja ota rohkeasti yhteyttä! Voi tulla mukaan työpajaehdotuksella, näyttelyllä, esityksellä tms. 

Lue lisää MHAW-verkkosivuilta

 

Kulttuurihyvinvointialan opinnäytetöiden esittelytilaisuus 6.6.2025, klo 9–16, Metropolia, Helsinki, hybriditoteutus

Metropolian monialaisesta Creativity and Arts in Social and Health Fields (CRASH) -maisteritutkinnosta valmistuvat opiskelijat esittelevät opinnäytetöinä tekemiään tutkielmia 6.6.2025 Metropolian Arabian kampuksella Helsingissä. Tilaisuuteen voi osallistua myös etänä. Tilaisuus on englanninkielinen. Ei ilmoittautumista – etälinkki saatavilla CuWeREn verkkosivujen kautta. 

Seuraa CuWeREn verkkosivuja

 

TUTKIMUKSET            

 

Uusi brittitutkimus määrittelee kulttuuri-investointien rahallisia hyötyjä

Frontier Economicsin julkaisema tutkimus luo uuden menetelmän kulttuuri- ja kulttuuriperintötoiminnan terveys- ja hyvinvointihyötyjen laskemiseksi rahassa. Tutkimus on tehty Iso-Britannian kulttuuri-, media- ja urheiluministeriön (Department for Culture, Media and Sport) tilauksesta ja se on toteutettu yhteistyössä University College Londonin Social Biobehavioural Research Groupin kanssa. Tutkimuksen mukaan kulttuurin ja kulttuuriperintökohteiden parissa toimiminen parantaa brittiläisten aikuisten yleistä terveydentilaa hieman yli 18 miljardilla punnalla vuodessa. Lisäksi taloudellisia hyötyjä saadaan erityisesti mielenterveyden ja fyysisten sairauksien osalta.


Tutkimuksessa luotiin 13 erillistä mallia, jotka tutkivat tietyn tyyppiseen kulttuuritoimintaan osallistumisen tai kulttuuriperintökohteissa vierailemisen vaikutusta eri väestöryhmien terveydelle. Kussakin mallissa yksilöiden elämänlaatuun liittyvät hyödyt lasketaan rahassa käyttämällä joko laatupainotettuja elinvuosia (QALY quality adjusted life year) tai hyvinvointipainotettuja elinvuosia (WELLBY wellbeing-adjusted life year). Esimerkkejä tutkituista malleista ovat taideperustainen museotoiminta tai kuorotoiminta ikääntyneiden yleisen terveydentilan parantamisessa, musiikin vaikutus lasten itsetuntoon sekä viikoittain järjestetyn nuorten aikuisten taidetoiminnan yhteys mielenterveyteen.


Lisäksi kussakin mallissa otetaan mahdollisuuksien mukaan huomioon terveyden ja hyvinvoinnin parantumisesta saatavat säästöt sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä tuottavuuden paranemisesta saatavat laajemmat yhteiskunnalliset hyödyt.


Culture and Heritage Capital: Monetising the Impact of Culture and Heritage on Health and Wellbeing. A report prepared for the Department for Culture, Media and Sport.
12 November 2024. Frontier Economics.

Lue lisää ja tutustu tutkimukseen (englanniksi)

 

RAHOITUKSET            

 

Harrastamisen Suomen malli testaukseen lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin sekä taide- ja kulttuurivierailuja koulupäivän yhteyteen, haku päättyy 6.6.2025

Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut avustushaun, jolla tuetaan hankkeita kahdessa eri osa-alueessa: 1.) Harrastamisen Suomen mallin pilotoiminen lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa ja 2.) koululaisille ja opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus taide- ja kulttuurivierailuihin osana koulupäivää.


Avustushaun tavoitteena on edistää lukioissa ja ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien 15–19-vuotiaiden nuorten hyvinvointia mahdollistamalla heille mieluisa ja maksuton harrastusmahdollisuus opiskelupäivän yhteydessä. Toisena tavoitteena on lisätä 7–19-vuotiaiden lasten ja nuorten yhdenvertaista osallistumista taiteeseen ja kulttuuriin, vahvistaa lasten ja nuorten luovuutta ja tietopohjaa taiteista ja kulttuuriperinnöstä oppimista ja kouluviihtyvyyttä tukien. Hakijoina voivat olla toisen asteen koulutuksen järjestäjät (lukiot ja ammatilliset oppilaitokset) sekä lasten ja nuorten harrastamista edistävät toimijat.


Haku on osa Euroopan sosiaalirahaston (ESR+) valtakunnallisen teeman ”Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden kehittäminen ja hyvinvoinnin edistäminen kohti yhdenvertaisuutta” ja Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027-ohjelman toteutusta. Hankkeet voivat kestää 1–3 vuotta. Hakuaika päättyy 6.6.2025. 

Lue lisää rahoituksen hakemisesta

 

JULKAISUT            

 

Taiken julkaisu: Kulttuurihyvinvoinnin toimintamalleja hyvinvointialueilla ja yhdyspinnoilla -selvitys

Taiteen edistämiskeskus toteutti syksyllä 2024 kyselykartoituksen kulttuurihyvinvoinnin ja sen väittäjärakenteiden nykytilasta ja kehittämistarpeista Suomessa hyvinvointialueuudistuksen jälkeen. Selvityksen kohteena olivat taiteen, kulttuurin ja kulttuurihyvinvoinnin välitykseen käytettävät ja suunnitteilla olevat palvelut. Kyselyyn perustuvan julkaisun on koostanut taideasiantuntija Heli Kauhanen.


Lue lisää julkaisusta

 

Casebook on Entrepreneurship in Arts and Wellbeing

AWAKE-project: Arts & Wellbeing as a Creative Business and Future Livelihood has published a new casebook Growing a Viable Entrepreneurial Model at the Intersection of the Arts and Wellbeing: Insights from Five Cases.

This casebook presents five entrepreneurial initiatives led by professional artists, each supporting different groups through diverse artistic approaches. By examining how these ventures were developed, how they evolve, and their impact, the casebook provides insights into their unique journeys and future directions. The cases presented in the book are: Dans op recept (Netherlands), Dejviska Production (Sweden), Sjaak Langenberg & Rosé de Beer (Netherlands), Collectif Tutti (France) and Empowering Photography (Finland).


Download the casebook (in English)

 

Artikkeli: Luovuus ja osallisuus yhteiskunnallisina muutosvoimina 

Elämme ajassa, jossa elämän merkityksellisyyden löytäminen tuntuu olevan yhä vaikeampaa. Artikkelissa Laura Huhtinen-Hildén tarkastelee muutospotentiaalia, jossa keskeisiä vaikuttajia ovat luovuus ja osallisuus: Positiiviset kokemukset saavat aikaan pieniä muutoksia, joilla voi olla suunnattomia vaikutuksia. Kun ymmärrys luovuudesta ja osallisuudesta syvenee, syntyy uusia mahdollisuuksia vaikuttaa yhteiskunnallisiin ratkaisuihin eri tasoilla.

Lue artikkeli

 

Kulttuurihyvinvoinnin tutkimuksen ja koulutuksen osaamiskeskittymä CuWeREn video Luovuus muutosvoimana yhteiskunnassa 

Yhteiskunnallisia muutosvoimia ovat pienet, arjen luovuuteen liittyvät asiat. Kun niitä tapahtuu monissa paikoissa, systeemi muuttuu. CuWeRE rakentaa tutkimus- ja kehittämisekosysteemiä, joka pyrkii kohti tieteenaloja yhdistävää ymmärrystä siitä, miten luovuus ja taidekokemukset voivat lisätä yksilöiden, yhteisöjen ja yhteiskunnan hyvinvointia.


Katso viedo YouTubessa (kesto 4:51)

 

UUTISET            

 

Shadowing program for international artists, Italy, Bologna, 28.4.-20.5.2025

Are you a European artist in visual arts interested in relational arts—whether it's painting, graphic design, screen printing, engraving, drawing, illustration, weaving, video art, photography, ceramics, sculpture, collage, mixed media, or street art?  Apply to the relational arts artist placement program taking place from 28 April - 19 May as we prepare for the 2025 International Soup Festival taking place in Bologna, Italy May 17-18. Apply by 6 April and be part of something extraordinary! The Shadowing Program is part of the CultureAndHealth Platform and co-funded by the European Union.

Find out more

Annos kulttuuria voi keventää sote-palveluiden taakkaa


Satakunnassa museot ja hyvinvointialue puhaltavat yhteen hiileen. Kulttuuriresepti mahdollistaa museokäynnin niille, joilla ei siihen muuten olisi voimavaroja.
Satakunnan hyvinvointialueella on käytössä kulttuuriresepti, jonka voi saada haavoittuvassa asemassa oleva henkilö. Reseptejä jakavat hyvinvointialueen toimipisteet, kuten sairaaloiden Olka-pisteet, psykiatriset poliklinikat, ikäkeskus ja kulttuuri- ja taideneuvola Kultane. Reseptin voi saada myös alueen yhdistyksiltä ja järjestöiltä. 



Lue lisää Museoliiton jutusta

 

PROJEKTIT JA TOIMINTAMALLIT            

 

Pienet askeleet kulttuuriin -hanke kartoittaa pikkulapsiperheiden kulttuuritarjontaa

Pienet askeleet kulttuuriin on Suomen lastenkulttuuriliiton vuoden kestävä selvityshanke, jossa kartoitetaan vauva- ja taaperoikäisille ja heidän perheilleen suunnattuja taide- ja kulttuuripalveluita Suomessa. Hankkeen tuloksena rakentuu kokonaiskuva palveluista ja palvelutarpeista Suomessa. Hanketta rahoittaa Brita Maria Renlundin muistosäätiö.


Hankkeen tarkoituksena on parantaa lasten kulttuuristen oikeuksien toteutumista ja luoda pohjaa lasten kulttuuri-identiteetin pitkäjänteiselle rakentumiselle vauvasta alkaen. Hanke käynnistyy keväällä 2025 tehtävällä taustatutkimuksella ja kyselyllä, jossa kartoitetaan olemassa olevia varhaislapsuuden kulttuurikasvatuksen toimintamalleja sekä hyviä käytänteitä. Lisäksi hankkeella kartoitetaan kuntien, hyvinvointialueiden ja kolmannen sektorin kehitystarpeita ja -toiveita pikkulapsiperheille suunnatuissa kulttuuripalveluissa.


Vastaa hankkeen kyselyyn.

Lue lisää hankkeesta

 

Taikusydän on kulttuurihyvinvoinnin valtakunnallinen yhteyspiste.

Viestimme kulttuurihyvinvointialan ajankohtaisista uutisista noin kerran kuukaudessa.

Osoitelähde: Saat tämän viestin, koska olet postituslistallamme

taikusydan@turkuamk.fi

taikusydan.fi

Youtube
Facebook
Instagram

Tilaa uutiskirje  |  Peruuta uutiskirje


Taikusydän
Joukahaisenkatu 3
20520 Turku